Urmărește emisiunea live
Cartea de vizită a României: WC-ul dintre copaci, lângă Poliția de Frontieră
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
foto recenzii Google
foto recenzii Google
Dacă e adevărat că prima impresie contează, România nu are nicio șansă. Ce e vrăjeala cu zona roșie, galbenă sau gri, de grija COVID-ului? Țara ar trebui închisă pentru a evita o epidemie de holeră, ca pe vremea turcilor. Nu degeaba trăiau beilerbeii la Silistra, în loc de Ostrov, fiindcă loc mai împuțit ca Ostrov nu există.

Waze-ul a calculat, în prostia minții lui de algoritm, că drumul prin Călărași e cu 19 minute mai scurt, cu tot cu bac, decât prin Negru Vodă. Poate, dacă funcționau toate cele patru nave din mintea lui Drulă. Dar, fiind duminică, or fi avut și oamenii ăia zi liberă, or fi stricate motoarele, sau poate nu rentează să plătești patru echipaje și în noiembrie și în decembrie, când trec numai două mașini pe zi.

Ca urmare, coada la bac începea la intrarea în Silistra și se termina după două-trei ore, minus cele 19 minute economisite de Waze.

Asta e, așteaptă lumea câte trei ore și să vadă Parthenon-ul, darămite Călărașiul. Din păcate, ca să ajungi să petreci trei ore în Ostrov, trebuie să mai faci două ore prin Bulgaria.  Ca urmare, păduricea dintre Vamă și Bac a devenit un imens WC public, vântul aruncând fâșiile de hârtie igienică în calea drumeților, ca petalele de trandafir pe covorul roșu al împăraților bizantini, care într-un acces de nebunie s-ar fi hotărât să treacă Dunărea spre pustietatea Valahiei.   

Și dacă în Silistra am văzut vreo cinci echipaje de Poliție bulgărești ieșite să dirijeze sutele de mașini românești, poloneze sau germane, trebuie să remarc că sediul Poliției de Frontieră, pe zidul căreia oamenii mai fără rușine își făceau nevoile, părea o clădire abandonată, poate fiindcă nu fusese renovat de la inaugurare, poate fiindcă nu se vedea niciun semn de viață, înăuntru.

Totuși, la un moment dat, a apărut un echipaj, la vreo 15 minute după ce doi șoferi au sărit să se bată, fiindcă, firește, unul se băgase în față.

Microbuzul cu polițiști era ca românul care nu are bani de chirie, dar își ia mașină ultimul tip: strălucea, ca scos din cutie... Dar, nu a oprit. Dimpotrivă, a trecut în viteză pe lângă coloana de mașini, s-a băgat în față și a ocupat două locuri pe bac, asta fiind singura contribuție a Poliției de Frontieră la haosul din Ostrov. Se schimba tura și flăcăii se grăbeau să ajungă acasă, că doar n-or să-și piardă noaptea așteptând bacul, ca proștii. 

P.S.

Sper să nu se înțeleagă că aș face vreun reproș polițiștilor care ne apără frontiera, după părerea mea degeaba. La cum arată aceasta nu cred că se vor mai încumeta mulți străini să o treacă. Nu e o problemă doar la Poliția de Frontieră. În general, în ultimele săptămâni nu am văzut niciun polițist în trafic, nici în București, nici la Giurgiu, nici la Buzău, nici pe autostradă. Ori au ieșit toți la pensie, ori au luat toți odată concediu, ori au căzut la pat, din cauza holerei, cum spuneam, inevitabilă pe aceste meleaguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel