Data publicării:

Carte despre Eminescu în lumea presei, lansată la Strada de C’Arte

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp
S-a încheiat ediția a XIII-a a festivalului Strada de C’Arte, organizat de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, în colaborare cu Fundația Universitară ”Carol I” și cu Muzeul Național al Literaturii Române, și a sosit momentul unui bilanț cultural.

”Dedicat tuturor celor șapte arte, prin expoziții, dezbateri, spectacole de teatru, concerte și multe altele, evenimentul se axează în cadrul fiecărei ediții, indiscutabil, pe aducerea în centrul atenției a cărții de calitate, element fundamental al unei societăți inteligente și echilibrate.

Prin urmare, pe parcursul prezentei ediții a festivalului, s-au desfășurat o serie de lansări de cărți, însoțite de discuții substanțiale cu oameni valoroși din lumea academică și culturală.

Strada de C’Arte 2024 a debutat și s-a încheiat sub semnul Eminescu 135. În prima zi, a avut loc lansarea antologiei Mihai Eminescu - Basarabia și Bucovina (editura Tracus Arte), ediție realizată de Cassian Maria Spiridon și Ioan Cristescu. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și au participat: Mireille Rădoi, directorul general al BCUB, Mihai Tatulici, Ștefan Mitroi.

Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei, de Ioan Milică

”Sub același semn al publicisticii lui Eminescu, ultima zi a festivalului a fost încununată de lansarea volumului Fabrica de fraze. Eminescu în lumea presei, autor Ioan Milică (Editura Universității din București), eveniment moderat de Mireille Rădoi, la care au participat cadre didactice, cercetători, bibliotecari și cititori entuziaști. În plină eră digitală, publicul a ascultat, în premieră, o prezentare de carte realizată cu ajutorul aplicației Gemini, cel mai important sistem global de inteligență artificială.

Atât cititorul-robot, cât și prezentatorii lucrării au evidențiat calitățile volumului, cu accent asupra stilului captivant și modern al cercetării întreprinse de autor.
A doua zi de festival a cuprins lansarea unor volume cu o deosebită încărcare spirituală, ce au marcat legătura cu valorile trecutului, aduse în actualitate și supuse unor noi studii și interpretări.

În cadrul conferinței ”Veteres libri, veteres manuscripta: restituiri patrimoniale bibliofile”, s-au prezentat volumele Carte de Cult și obiect de artă: Tipăriturile Slave din Biblioteca Sfântului Sinod, de Arhim. Policarp Chițulescu (editura Cuvântul Vieții, București) și Gravorul Mihail Strilbițchi (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), autori: Anca Elisabeta Tatay & Cornel Tatai-Baltă (editura Mega, Cluj Napoca).

În aceeași zi, a fost lansată o carte-eveniment, versiunea în limba română a unui volum de teologie ortodoxă publicat mai întâi, cu totul neobișnuit, la Bologna, în versiunea italiană. Este vorba despre Ortodoxia - dialog și provocări, autor pr. prof. univ. dr. Nicolae Brînzea (editura Tracus Arte). Invitații prezenți la această întâlnire, alături de autor, au fost: Mireille Rădoi, Ioan Cristescu si pr. Ioan Stancu. Volumul abordează subiecte de actualitate, cum ar fi misiunea în lumea contemporană, felul în care tinerii se raportează la creștinism astăzi, familia creștină, creștinismul și știința, propovăduirea creștină și prozelitismul religios, omul modern și atitudinea față de Dumnezeu, dar și tradiția Bisericii versus postmodernism, icoana ca mesaj al ecumenismului ș.a.
Maratonul lansărilor de la festivalul Strada de C’Arte a continuat cu volumul Urmele care se ridică la cer (editura Tracus Arte), de Pavel Șușară.

Pe scena Aulei din Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I”, autorul a fost secondat de criticul literar Răzvan Voncu și de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii. S-a subliniat ideea că această carte se constituie într-un microcosmos real și imaginar, un microcosmos al lui Pavel Șușară și al lumii noastre de astăzi, prin adevărate proze existențialiste.

Festivalul Strada de C’Arte a devenit o tradiție culturală a Bucureștilor, un loc de întâlnire între idei, creatori și iubitori de literatură, arte vizuale, muzică și știință, iar lansarea acestor volume de referință nu a făcut decât să confirme faptul că ne-am îndeplinit scopul. În continuare, prin tot ceea ce vom face, nu vom înceta să încurajăm dialogul, spiritul critic și mai ales expresia frumosului într-o societate care descurajează astfel de preocupări”, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I și inițiatorul festivalului.” prin intermediul unui comunicat BCU Carol I, semnat de Odilia Roșianu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel