Data publicării:

Carnea produsă în laborator, curând o realitate în farfuriile oamenilor?

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
carne
carne

Tot mai multe start-up-uri americane sunt pe punctul de a crea „carnea viitorului”: carne produsă în laborator prin cultivarea celulelor animale. Noile tehnologii din acest sector al industriei alimentare sunt foarte atractive pentru investitori. Consumatorii însă par cel mai greu de convins. 

Investitorii se ambiționează să revoluționeze hrana oamenilor propunând ca alternativă la carnea provenită de la animale „carnea” cultivată în laborator plecând de la celule stem, relatează Sciences et Avenir.

Totul a început însă în Europa, în 2013, când a apărut primul burger „in vitro”, creat din celule stem de vacă de către cercetătorul Mark Post de la Universitatea din Maastricht. Numit „Frankenburger”, acest burger din carne artificială a stârnit mai degrabă un val de controverse și temeri din partea oamenilor decât interes pentru a-l gusta. Un interes crescut a apărut însă din partea unor investitori americani și nu numai. 

În Israel, Aleph Farms a anunțat recent că a demarat proiectul „SuperMeat”. Acesta promite crearea unor bucăți de carne de pui plecând de la celule prelevate „fără durere”. Pe site-ul societății se menționează că după prelevarea celulelor, acestea sunt cultivate în laborato, iar carnea este produsă cu ajutorul unei tehnologii 3D. Future Meat Technologies garantează producerea de mușchi și grăsimi nemodificate genetic. 

La San Francisco, Memphis Meat (principalii investitori sunt Bill Gates și Richard Branson) are în lucru carne de vită, de pui și de rață... produsă în laborator. La fel ca în proiectul SuperMeat, tot din celule prelevate de la animale se cultivă in vitro carne „curată”, spun producătorii. Prin această modalitate se utilizează doar 1% din terenul și 10% din apa necesare în agricultura clasică. 

Societatea Just promite carne de pui creată din celule prelevate dintr-o simplă pană de pasăre. Josh Tetrick, fondatorul acestui start-up, susține că „în același mod se procedează pentru fermentarea berii, se pun împreună mai multe celule, care se înmulțesc de mai multe ori și în final obținem carne tocată”. 

Costurile acestor alimente ce par desprinse din filmele SF sunt încă foarte ridicate și niciun produs de acest gen nu este încă disponibil pentru comercializare. Susținătorii acestor proiecte afirmă că au în vedere protejarea animalelor și dezvoltarea unui sistem durabil de producere a hranei. Sunt specialiști care afirmă că totuși carnea produsă în laborator ar putea fi vândută în magazine în următorii 5 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel