Românii cu venituri mici şi medii resimt cel mai puternic majorările de preţuri la produse alimentare. În perioada următoare, vom fi nevoiţi să plătim mai mult pentru alimentele de bază, dar şi pentru masa de Paşti. Valul de scumpiri vine pe fondul majorării costului la gaz şi electricitate. În toate sectoarele, de la panificaţie la carnea de porc şi produsele lactate, sunt aşteptate scumpiri. Chiar din timpul sărbătorilor de iarnă am mâncat produse tradiţionale mai scumpe, un cozonac a costat mai mult cu 30% iar carnea de porc - cu până la 20%. Sectorul de panificaţie a suferit cel mai mult din cauza creşterii tarifelor cerealelor, gazelor şi la energiei electrice. Pâinea şi făina s-au scumpit deja de mai bine de o lună.
Producătorii autohtoni de carne de porc şi de miel spun că sunt în pragul falimentului, astfel că românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne din producţia internă. Iar dacă vor găsi, o vor cumpăra la preţ mărit. Astfel, carnea de porc ar putea să coste 30 lei/kg iar carnea de miel, mult căutată în preajma sărbătorilor de Paşti, va ajunge la 45 lei kilogramul. Furajele au ajuns să reprezinte circa 70% din costurile cu creșterea porcului.
De Paşti, golim buzunarele
Fermierii estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult, comparativ cu 2021, anunță Agrointeligența. Scumpirile reflectate în preţul grâului, al porumbului, al furajelor, al benzinei şi al motorinei dar si al energiei electrice şi al gazului au făcut ca şi carnea de miel, pe lângă cea de porc, să se vândă pentru mai mult, anul acesta. Un kilogram va costa 22 lei/kg (viu) și 35-40 lei/kg (tăiat). Prețul unui miel se mai stabilește și în funcție de mărimea carcasei dar și dacă acesta este achiziționat întreg, o jumătate sau numai un sfert. În 2021, kilogramul se vindea cu 15 lei/kg (viu).
În 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoarele din România din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane în 2016, deşi consumul s-a menţinut la acelaşi nivel, ceea ce înseamnă că importurile vor creşte semnificativ. În medie, prețul la carnea de porc din UE era de 1,33 de euro kilogramul. Cel mai scump porc la poarta fermei se găsește în Suedia – 1,99 de euro kilogramul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Românii apreciază mai mult influencerii și vedetele decât medicii și profesorii. Sociolog: În topul profesiilor din SUA, artiștii sunt la nivel cu electricienii
- Sistemul RO-Alert și copiii dispăruți. Despescu: Numai prin sprijinul comunității putem avea un rezultat rapid
- Răzvan Dumitrescu, întrebare pentru George Tuță: De ce trebuia să guverneze PNL cu USR când PSD-PNL asigurase stabilitate în trecut?