Data actualizării:
Data publicării:

Carmen Tănase, despre moartea lui Ion Caramitru: Nu e pustiu în loc. Și actorii mor

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Carmen Tănase a reacționat după moartea lui Ion Caramitru. Ce spune despre pierderea oamenilor din generația de aur.

5 septembrie a fost o zi neagră pentru România, după ce alte două nume mari, una din lumea sportului, Ivan Patzaichin și altul din lumea teatrului, Ion Caramitru s-au stins din viață. 

Actorul Ion Caramitru a murit la vârsta de 79 de ani, pe patul Spitalului Elias, unde era internat din data de 10 august.

Printre mesajele de adio ale actorilor mari s-a aflat și cel al actriței Carmen Tănase, care a spus că nu ar trebui neglijate tinerele talente, de care teatrul are parte, că generațiile care vin sunt la fel de talentate și că asta e o mare speranță pentru ca arta să poată continua.

Carmen Tănase, despre moartea lui Ion Caramitru

"E mare păcat pierderea lui. E un om care a lăsat urme. Trebuie să rămânem cu rolurile lui. Să rămânem cu tot ce a făcut pentru teatru. El a fost în primul rând un mare actor.

Sigur, a făcut Teatrul Național așa cum îl știm, nu din banii lui, dar el l-a conceput așa cum e acum. Practic l-a făcut de la zero, cu atâtea săli de spectacole, cu tot de ce se pot bucura oamenii și actorii. 

Trebuie memorat ca mare actor. În funcția de director azi ești, mâine nu. Trebuie să conștientizăm că și actorii mor", a declarat Carmen Tănase pentru fanatik.ro.

"Nu e pustiu în loc"

Întrebată dacă se pierde lumea teatrului odată cu disparițiile marilor nume ale generației de aur, actrița a spus că nu consideră că rămâne un loc pustiu în urmă, ba chiar cunoaște foarte multe tinere talente care merită atenție și care vor scrie noi file de istorie în teatrul și cinematografia românească.

"Sigur că e mare păcat, că noi am avut o generație de aur și rămâne ce rămâne după marii actori, dar nu e pustiu în loc. Sunt fineri foarte talentați chiar și acum. Teatrul nu are cum să dispară vreodată. E important, totuși, să învățăm ceva de la cei pe care îi pierdem. Tot ce putem face acum este să îi plângem, dar să rămânem cu ceva din ce au realizat", a completat actrița. 

Carmen Tănase va fi prezentă pe scenă pe 13 septembrie, chiar la Teatrul Național București, în spectacolul "Totul se transformă", acolo unde, cel mai probabil îi va aduce un omagiu marelui actor Ion Caramitru.

Cine a fost Ion Caramitru

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.

A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel