Urmărește emisiunea live
Carles Puigdemont părăsește Germania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Fostul lider catalan Carles Puigdemont va reveni în Belgia în acest weekend.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, aflat de patru luni în Germania, a anunţat miercuri că va reveni în Belgia 'în acest weekend', după ce justiţia spaniolă a retras mandatul de arestare european emis pe numele său, transmite AFP.

În acest weekend voi reveni în Belgia, a anunţat Puigdemont într-o conferinţă de presă la Berlin. El a adăugat că activitatea sa politică va avea baza în Belgia. Judecătorul spaniol Pablo Llarena, însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, a retras joi mandatele de arestare internaţionale emise pe numele lui Carles Puigdemont şi ale altor lideri separatişti catalani care au fugit în străinătate.

Patru lideri, fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi

Concret, Carles Puigdemont, în prezent aflat în Germania, şi alţi lideri catalani - printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - sunt liberi să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, ei ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid. Această decizie a survenit la o săptămână după ce un tribunal german a autorizat extrădarea lui Puigdemont pentru deturnare de fonduri publice, dar a respins motivul mai grav, rebeliunea, pentru care acesta este inculpat în Spania şi poate primi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

Carles Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Fostul lider catalan s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de 'rebeliune'.

Vezi și: Catalonia. Puigdemont lansează o nouă mișcare separatistă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel