Carles Puigdemont părăsește Germania
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 25 iul 2018, 12:33
WhatsApp
Fostul lider catalan Carles Puigdemont va reveni în Belgia în acest weekend.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, aflat de patru luni în Germania, a anunţat miercuri că va reveni în Belgia 'în acest weekend', după ce justiţia spaniolă a retras mandatul de arestare european emis pe numele său, transmite AFP.

În acest weekend voi reveni în Belgia, a anunţat Puigdemont într-o conferinţă de presă la Berlin. El a adăugat că activitatea sa politică va avea baza în Belgia. Judecătorul spaniol Pablo Llarena, însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, a retras joi mandatele de arestare internaţionale emise pe numele lui Carles Puigdemont şi ale altor lideri separatişti catalani care au fugit în străinătate.

Patru lideri, fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi

Concret, Carles Puigdemont, în prezent aflat în Germania, şi alţi lideri catalani - printre care patru membri ai executivului, Antoni Comin, Lluis Puig i Gordi, Meritxell Serret (aflaţi în exil în Belgia) şi Clara Ponsati, care trăieşte în Scoţia - sunt liberi să se deplaseze în străinătate fără riscul de a fi arestaţi sau extrădaţi. În schimb, ei ar fi arestaţi dacă revin în Spania, unde mandatul de arestare este încă valid. Această decizie a survenit la o săptămână după ce un tribunal german a autorizat extrădarea lui Puigdemont pentru deturnare de fonduri publice, dar a respins motivul mai grav, rebeliunea, pentru care acesta este inculpat în Spania şi poate primi o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.

G Ad:

Carles Puigdemont a primit permisiunea de a se instala la Berlin pentru perioada examinării cererii de extrădare formulate de Spania. Fostul lider catalan s-a autoexilat în Belgia în luna noiembrie, evitând să compară în faţa unui tribunal spaniol pentru a răspunde la acuzaţia de 'rebeliune'.

Vezi și: Catalonia. Puigdemont lansează o nouă mișcare separatistă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro