Care este singurul metal prețios al cărui preț a crescut în 2013
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Metale prețioase
Metale prețioase

Prețurile metalelor prețioase au scăzut în primul semestru din 2013. Singurul metal prețios care a înregistrat în 2013 o creştere de preţ, existând şanse de a termina anul pe plus, este paladiul, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj Noble Securities.

"După ce mult timp a fost Cenuşăreasa metalelor preţioase, paladiul este singurul din această categorie care a înregistrat, până acum, în 2013, o creştere de preţ şi - cel puţin deocamdată - pare a avea şanse de a termina anul pe plus. La polul opus, preţul aurului pare a se îndrepta spre prima scădere anuală din ultimii 13 ani. La rândul său, argintul a ajuns la minimul ultimilor trei ani, iar platina a trecut, în iunie, prin minimul ultimilor patru ani", susține Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala România, citat de Agerpres.

Toate metalele preţioase au încheiat primul semestru din 2013 în scădere, dar prin creşterea consistentă din iulie şi august, paladiul a fost singurul care a reuşit, până în prezent, să recupereze terenul pierdut. Astfel, după primele șase luni ale anului, aurul se depreciase cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%.

Semne de revenire în iulie și august

În iulie, aurul a crescut cu circa 7%, argintul cu 1,3%, platina cu aproximativ 6,7%, iar paladiul cu aproape 10%. În prima decadă a lunii august, cu excepţia aurului, care a înregistrat o scădere nesemnificativă, metalele preţioase şi-au continuat aprecierea.

De la începutul anului curent şi până la finalul şedinţei de tranzacţionare din 9 august, paladiul s-a apreciat cu circa 5,7%, în timp ce, în acelaşi interval de timp, preţul aurului a scăzut cu aproximativ 21,5%, al argintului cu circa 32%, iar platina s-a depreciat cu aproximativ 2,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel