Data publicării:

Ce înseamnă când ai un coșmar? Care este sensul viselor din punct de vedere psihologic

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Ne-am întrebat de multe ori: care este sensul viselor? Lumea viselor a trezit întotdeauna curiozitatea în virtutea dificultății de a putea da viselor un sens precis. 

Visul face parte din viață și, deoarece corpul trebuie să se miște și să mențină activ pentru a fi sănătos, are nevoie și de o odihnă zilnică binemeritată. Dormitul și, prin urmare, visul, este bun lucru bun pentru corp și minte.

Se poate întâmpla să nu ne amintim deloc visele sau să  avem unele deosebit de agitate (așa-numitele coșmaruri) care ne fac să ne trezim cu bătăi accelerate ale inimii și cu un real sentiment de anxietate, ca și cum am fi trăit cu adevărat ceea ce am visat.

Dar se poate întâmpla și să avem un vis foarte asemănător cu cel al unei cunoștințe de-ale noastre sau unul în care facem acțiuni pe care nu le-am fi implementat atât de simplu în realitate. Și aici prinde viață scânteia alimentând întrebări precum: de ce am avut acest vis? Are cumva  legătură cu activitățile pe care le-am făcut în ultimul timp? Sau poate visul este premonitoriu? Care este sensul coșmarului de aseară?

Dr. Sara Baldrighi, psiholog și psihoterapeut a explicat pentru Di Lei, aceste aspecte ale visului.

Ce sunt visele

”Visul este o activitate mentală care are loc atunci când adormi. Nu există vise elineare, mai degrabă sunt unele care au o structură narativă bine definită și altele în schimb în care rămân doar senzații de tip vizual. Un exemplu concret poate fi cel în care visezi să cazi și să te trezești cu tresărire. În vise există și o implicare emoțională, prin urmare visele sunt suma de imagini, emoții, dar și de sunete și voci pe care subiectul le experimentează în timpul somnului”, explicat psihoterapeutul.

Visele cu structură narativă sunt cele care sunt mai ușor de reținut în întregime, adică de la început până la sfârșit. Pe de altă parte, cele în care te trezești cu amintirea clară a sentimentului că ai căzut, de exemplu, au un impact mai mare.

Ce scop au visele

”Pentru Freud, visele reprezintă tot ceea ce este reprimat în inconștientul nostru. Amintirile și senzațiile se acumulează în fiecare zi, dar toate acestea nu sunt stocate. Acest lucru se datorează faptului că creierul nostru nu ar fi capabil să înmagazineze totul, așa că o parte rămâne în partea inconștientă, alta în partea conștientă. În partea inconștientă pot exista lucruri neimportante de reținut sau chiar unele pe care creierul nostru ne ajută să le înlăturăm. Acestea din urmă pot fi emoții copleșitoare, amintiri dureroase sau chiar impulsuri sexuale pe care le reprimăm în realitate. În plus, în vise, nu atât conținutul este relevant, cât simbolurile asociate acestora. Și de aceea un vis capătă o conotație extrem de subiectivă”, a continuat să explice specialistul.

Ce înseamnă când ai un coșmar

”Coșmarul este un vis care la trezire duce la o bătăi rapide ale inimii împreună cu un sentiment de frică și anxietate. Te trezești cu tresărire și te uiți în jur pentru a realiza ce se întâmplă. Coșmarurile sunt strâns legate de viața personală a subiectului și adesea coșmarurile pot apărea în perioade deosebit de stresante sau în momente traumatice”, a explicat psihoterapeutul.

Freud a definit coșmarurile drept ”vise de anxietate”. De fapt, pentru părintele psihanalizei visele reprezintă dorințe refulate, în consecință coșmarurile sunt dorințe respinse. Mai exact, ele ies la suprafață în timpul somnului, care este momentul în care ”apărările” sunt coborâte și, prin urmare, sunt lipsite de filtrul rațional care ne însoțește în fiecare zi.

Care este sensul viselor

Potrivit dr. Sara Baldrighi, ”este greu, sau mai degrabă imposibil, să poți da un singur sens viselor, semnificația lui va fi diferită în funcție de subiect. Dar o funcție a visului ar putea fi și aceea de a oferi noi soluții unei probleme cu care se confruntă, făcându-ne să o vedem dintr-o altă perspectivă. De fapt, poate fi util să scoatem la suprafață ceea ce este de obicei îngropat sub creierul nostru. Aș mai adăuga că atunci când visele sunt aduse unui psiholog sau chiar mai bine unui psihanalist, este important să le amintim bine. Și nu mă refer doar la structura narativă, ci și la senzațiile și emoțiile trăite în timpul viselor și la trezire. Trebuie deci să ținem cont de multe aspecte care subliniază și mai mult cât de extrem de subiectivă este interpretarea viselor”, concluzionează expertul.

Visele sunt așadar cele mai personale și subiective care pot exista. Ele sunt legate de viața noastră, de experiențe (pozitive și negative), de trecut, precum și de viața prezentă. Ele sunt o altă parte a noastră, dar mai subiacente, gata să apară atunci când ne așteptăm mai puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel