Care este legătura dintre hamburgher și Genghis Khan? Povestea celui mai iubit sandviș din lume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Valeria Boltneva: Pexels
Fotografie de la Valeria Boltneva: Pexels
Istoria hamburgerilor începe de la tătarii din Mongolia, cu nepotul lui Genghis Khan, în Evul Mediu, și ajunge în bucătăriile cu stea din New York, cu bucătarul Daniel Boulud.  

Cine ar fi crezut vreodată că istoria hamburgerului ar putea fi atât de încurcată? Un medalion de carne tocată de vită care a devenit unul dintre cele mai cunoscute alimente de pe planetă.

Cu toate acestea, originile sunt confuze și discutabile. Mulți susțin că primul hamburger s-a născut în epoca medievală când tătarii, un popor de războinici de origine rusă, turcă și mongolă, puneau bucăți de carne de vită sub șeile cailor pentru a le frăgez, scrie  publoicația Cokist.

Carnea, înmuiată de loviturile din timpul plimbării, urma să fie apoi tăiată fin și mâncată crudă. Tartarul francez de vită se pare că ar avea aceeași origine ca și hamburgerul.

Nașterea hamburgerului între Mongolia și Otto Kuasw


Strămoșul hamburgerului modern a ajuns pe țărmurile americane în secolul al XIX-lea, când imigranții germani,  în special din Hamburg, au adus cu ei un fel de mâncare numit ”carne de vită în stil Hamburg”.

Denumirea hamburgerului provine tocmai din această legătură cu orașul german și de la navele de pe care au coborât imigranții: aceștia făceau parte din flota Hamburger Line, de unde și numele sandvișului.

Mergând mai înapoi în timp, acest fel de mâncare ar proveni de la tătarii ruși care au intrat în contact cu germanii în jurul anului 1500.

Această versiune fascinantă a evenimentelor implică un nume binecunoscut în istoria lumii: se pare că rușii au învățat să mănânce ”friptură tartar” după invazia Kievului de către mongoli și dominația lui Khubilai Khan, nepotul lui Genghis Khan.

În timpul dominației a existat o puternică emigrare din actuala Ucraina și Crimeea către Germania, în special în Hamburg, până la punctul în care orașul german a fost supranumit ”portul rusesc”. Aici navele rusești au prezentat acest preparat germanilor în secolul al XVII-lea, care a fost apoi exportat în Statele Unite ale Americii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel