Data actualizării:
Data publicării:

Care este diferența dintre psiholog și psihiatru. Etichetele dureroase puse celor care au nevoie de ajutor: "Doar nebunii ajung la psiholog sau psihiatru"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SHVETS production)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SHVETS production)

Românii fac cu greu diferența. Ce spun și de ce ne repezim să punem eticheta de "nebun" persoanei care are nevoie de ajutor.

Psihologii și psihiatrii sunt văzuți de mulți ca fiind la fel. De altfel, a merge la psiholog este un subiect tabu, iar cei care o fac sunt etichetați drept nebuni.  Ei bine, diferențele dintre psiholog și psihiatru sunt extrem de mari și este bine să clarificăm asta.

Cea mai mare și importantă diferență între psiholog și psihiatru se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mintale și emoționale ale pacienților prin ședințe de consiliere, dar fără să aibă voie să prescrie medicamente. Psihiatrul este cel care prescrie medicamente și care are în spate o pregătire medicală adecvată, studiind întâi Medicina și apoi făcând cursuri legate de sănătatea mintală.

Înainte de a mai judeca un om care merge la psiholog sau care are nevoie de psiholog, trebuie să știi că mulți pacienți care cer ajutorul unui psiholog nu au nevoie de tratament medicamentos și nu li se pune un diagnostic. Totuși, atunci când simptomele devin severe, este necesară intervenția unui psihiatru. 

Psihologul nu se ocupă cu tratamentul bolilor, ci cu vindecarea unor mici tulburări de sănătate mintală care nu afectează comportamentul de zi cu zi. Mai ușor spus, psihologul vindecă rănile emoţionale ale pacientului. Apoi, psihiatrul este medicul care tratează tulburările mentale. Medicul psihiatru poate consulta, prescrie medicamente, examinează pacienţii pentru a determina gradul de sănătate şi a capacităţii mentale. Psihiatrul are cunoştinţe în psihologie, neurologie, dar nu este un psiholog, neurolog sau psihoterapeut.

În timp ce psihiatrul foloseşte medicamente, uneori destul de puternice, psihologul ajută la rezolvarea problemelor fără utilizarea medicamentelor și previne cazurile pentru a nu ajunge la medicație.

Ce spun românii

Majoritatea românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel