Data publicării:

Care este cauza creşterii preţurilor. Daraban (CCIR) spune de unde a pornit totul: Deja începe să ne explodeze în faţă

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Anna Tarazevich - Pexels
Foto: Anna Tarazevich - Pexels
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a explicat de ce au crescut preţurile la nivel mondial, inclusiv în România. 

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, apreciază că explozia preţurilor la nivel mondial a plecat din China, ţară care a făcut investiţii şi a folosit resurse uriaşe care, din păcate, nu şi-au dovedit utilitatea. Preşedintele CCIR a dat ca exemplu oraşele fantomă în care s-au investit resurse uriaşe şi care, acum, zac nepopulate.

"Cred că aţi văzut acel raport din China: au construit apartamente la cheie, în prezent goale, în care poate locui simultan toată populaţia Germaniei, Franţei şi Canadei. Când faci genul acesta de investiţii, să ştiţi că le simte planeta. Noi am mai simţit odată din China. Ştiţi când? În 2008, când au făcut Olimpiada. Am simţit-o în 2006-2007, când au construit pentru Olimpiadă şi ei folosesc 10% din ce au construit.

Trebuie înţeles că această planetă are nişte resurse naturale descoperite şi exploatabile comercial. Nu se importă nimic de la extratereştri. Sunt nişte resurse de care trebuie să ţii cont. La o mină nu poţi să te duci şi să spui 'de mâine dublăm producţia'. Dacă reuşeşti să o creşti cu 5-10% într-un interval de timp e mare lucru.

Stimata Chină a folosit jumătate din minereul planetei pentru Olimpiadă, jumate din cimentul planetei, jumate din bauxita planetei. Lucrurile acestea se simt pe piaţa de materie primă.

Gândiţi-vă la cele 180 de milioane de apartamente... cât fier beton blocat anapoda există acolo, cât ciment, cât combustibil au folosit toate utilajele acelea până au construit acele apartamente. Cum să construieşti în neştire? Nu ca noi, cu sute de studii de fezabilitate, dar nici fără.  (...)

Toate aceste costuri de materiale pentru ce au construit, părerea mea e că au început deja să ne explodeze în faţă, pentru că sunt obiective create, repet, fără niciun studiu în spate. Este enorm! Să vorbeşti de celebrele oraşe fantomă, de autostrăzile care nu duc nicăieri... înţeleg că trebuie să dai de lucru unei populaţii, dar nu trebuie nici gâtuită planeta asta la resursele pe care le are.

La nivel de Organizaţie Mondială a Comerţului aş crea un mecanism: să arăţi, dacă imporţi minereu de fier, măcar să spui la ce-ţi trebuie", a explicat, într-un interviu acordat DC News, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.   

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel