Care e "marele avantaj" al pandemiei de COVID. Mihălțan: Surprinzător, dar realist, în timp ce TRĂIM DRAME
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Prof. Dr. Florin Mihălțan, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ a vorbit despre Omicron și despre avantajul pandemiei de COVID-19 și despre vaccinuri. 

"Ceea ce mi s-a părut extrem de surprinzător, dar realist, este că acest Omicron pare să fie mai familial decât tulpinile de dinainte și noi trăim drame familiale în condițiile în care copiii duc și infectează bunici, părinți sau invers. În avantajul unei pandemii de COVID, singurul avantaj e că s-a vorbit mult mai mult despre vaccinuri și aici trebuie să menționez că noi avem două vaccinuri importante: vaccinul anti-gripal și anti-pneumococic, pentru care pledăm de fiecare dată, în orice boală respiratorie cronică.

În realitate, foarte puțini pacienți fac pasul următor și au și aplicat aceste vaccinuri. În momentul de față, deoarece se vorbește foarte mult de vaccinul anti-COVID, sunt mult mai multe solicitări. Deci este "avantajul" acestei pandemii.

Suntem în plin sezon de posibilă expansiune gripală, deci își găsește loc un vaccin anti-gripal în această pregătire a pacientului pentru iarnă", a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave".

Citește și: Gripa, epidemie ignorată. DE CE e importantă vaccinarea antigripală și cum te face BOALA să nu mai crezi în conspirații. "Oamenii MOR și de gripă / Nu am ascultat! Numai când ni s-a întâmplat"

Fly flowmetru, intrument util pentru monitorizarea bolilor respiratorii

Întrebat dacă s-ar putea face în farmacii o spirometrie, medicul Florin Mihălțan a spus că este o investigație destul de complexă.

"Spirometria este o investigație puțin mai complexă, deci din punctul ăsta de vedere, chiar și pentru un medic de familie presupune o formare și are oarecum niște restricții legislative de aplicare care nu ar putea permite unui farmacist să se implice. Dar există o variantă mult mai simplă: fly flowmetru.

Fly flowmetru este folosit de noi pentru monitorizare. Pacientul suflă, face trei probe la o anumită oră, dimineața sau seara și aici farmacistul ar putea da sfaturi utile, pentru că este un instrument de monitorizare a răspunsului la terapie pentru un astmatic sau pentru un bolnav cu BPOC (n.r. Bronhopneumopatia cronica obstructiva)", a completat medicul.

 

Vezi mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel