Capul de listă al partidului de extremă dreaptă din Germania AFD rămâne în cursă, după ce consilierul său este arestat pentru spionaj în favoarea Chinei
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Un politician de extremă dreaptă german a declarat că va continua să candideze pentru alegerile parlamentare europene de la sfârșitul lunii, în ciuda acuzațiilor că unul dintre consilierii săi ar fi spionat pentru guvernul chinez.

Maximilian Krah, care este candidatul principal al partidului Alternative für Deutschland (AfD), a spus jurnaliștilor la Berlin că "va rămâne candidatul principal" după o întâlnire de urgență cu liderii partidului, după ce au apărut acuzațiile, scrie The Guardian.

Krah, un jurist și catolic, a declarat că regretă că afacerea o să "umbrească teribil" alegerile din iunie, dar a refuzat să-și "toarne cenușă în cap" pentru cineva, insistând că nu a avut cunoștință despre afacere.

Procurorii au declarat că Jian Guo, un consilier chino-german acuzat de transmiterea de informații despre afacerile Parlamentului European către serviciile secrete chineze, a fost prezentat unui judecător de anchetă și plasat în arest preventiv în primele ore ale miercurii. El a fost arestat la domiciliul său din Dresda, marți, sub suspiciunea de spionaj, în ceea ce procurorii au numit "un caz deosebit de grav de spionaj".

Chiar dacă liderii partidului AfD, Alice Weidel și Tino Chrupulla, au încercat să se distanțeze de Krah, care are o reputație pentru necazuri în partid, ei au declarat că va rămâne candidatul lor principal.

Krah a declarat că nu știa nimic despre activitățile lui Guo sau despre suspiciunile care au circulat în Berlin, Washington și Bruxelles în ultimul an.

"Sunt extrem de interesat de o explicație și voi face eforturi pentru a afla eu însumi ce sunt acuzațiile concrete", a declarat jurnaliștilor în fața clădirii parlamentului din Berlin, miercuri dimineața, unde a fost înconjurat de reporteri.

Weidel și Chrupulla au declarat că, deși îl susțin pe Krah, profilul său va fi menținut la un nivel scăzut la viitoarele mitinguri ale partidului în pregătirea alegerilor parlamentare europene. Afișele electorale care îl prezintă pe Krah și detalii despre candidatura sa vor fi, de asemenea, reținute, au declarat liderii partidului, într-o încercare aparentă de limitare a pagubelor. După o consultare față în față cu Krah, pe care au descris-o ca fiind "pentru a discuta despre acuzațiile grave de spionaj împotriva angajaților săi și daunele aduse reputației sale", liderii partidului au declarat într-un comunicat că Krah a fost de acord să încheie contractul de muncă al lui Guo cu efect imediat.

Ei au declarat că decizia de a-l retrage pe Krah de la începutul campaniei electorale a AfD în sud-vestul Germaniei a fost "pentru a nu pune presiune" atât asupra "campaniei, cât și asupra reputației partidului".

Parând să condamne activitățile presupuse ale lui Guo, comunicatul a concluzionat: "Orice influență a statelor străine prin spionaj, dar și încercările de a cumpăra opinii și poziții, trebuie investigată și strict interzisă".

În ciuda insistenței că nu era conștient de activitățile presupuse ale lui Guo, entuziasmul lui Krah pentru guvernul chinez a ridicat sprâncenele la Bruxelles și dincolo de aceasta de un an.

În 2019, el a votat împotriva unei rezoluții a Parlamentului European în care Beijing-ul era ordonat să oprească suprimarea drepturilor poporului Uigur, calificând critica înregistrării drepturilor omului din China ca fiind "propagandă anti-chineză".

El a felicitat, de asemenea, Republica Populară Chineză cu ocazia aniversării fondării sale și a insistat că Taiwan aparține Beijingului conform dreptului internațional și că Tibetul este teritoriul său legitim. La 8 decembrie, anul trecut, în timp ce călătorea la New York pentru un gala, Krah a fost scos dintr-un grup de sosiri și chestionat de FBI cu privire la legăturile sale aparente strânse cu China, așa cum el însuși a recunoscut ulterior.

Rezerve au fost exprimate cu privire la candidatura lui Krah pentru alegerile parlamentare europene de la început, dar, în ciuda acestora, el a fost ales în funcție cu 65,7% din voturile partidului.

Afacerea Guo este cel mai recent scandal dintr-o serie de știri de primă pagină care s-au concentrat pe AfD în ultimele săptămâni, în mijlocul speculațiilor și dezbaterilor tot mai mari cu privire la influențele sale străine presupuse.

Numărul doi al lui Krah în alegerile parlamentare europene, Petr Bystron, este acuzat de anchetatorii cehi de a fi primit cel puțin 20.000 de euro de la o rețea pro-rusă.

O judecătoare și fostă parlamentară AfD, Birgit Malsack-Winkemann, va apărea curând în instanță ca unul dintre suspectații dintr-un complot de extremă dreaptă de a răsturna Bundestagul, care a fost dezvăluit în decembrie 2022.

AfD este unul dintre cele 28 de partide de extremă dreaptă care participă la alegerile parlamentare europene de la sfârșitul lunii. Publicitatea în jurul încercărilor de a influența câteva dintre ele din exterior a circulat în ultimele luni.

AfD a fost supus unor scrutinii deosebite de la revelarea participării sale, anul trecut, la o întâlnire neo-nazistă despre deportarea în masă a imigranților, a cerșetorilor de azil și a cetățenilor germani de origine străină considerați a nu s-au integrat cu succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel