Captură record de metamfetamină. Peste un miliard de pastile confiscate
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Peste un miliard de pastile de metamfetamină au fost confiscate anul trecut în Asia de Est şi de Sud-Est, în condiţiile în care în zonă se înregistrează o creştere record a consumului de droguri, anunţă CNN.

Peste un miliard de pastile de metamfetamină au fost confiscate anul trecut în Asia de Est şi de Sud-Est, o cifră record care, potrivit ONU, evidenţiază o creştere „uluitoare" a comerţului regional cu droguri sintetice.

Producţia şi traficul de metamfetamină sunt în creştere în ţările din regiunea Mekongului inferior, Cambodgia, Laos, Vietnam, Thailanda şi Myanmar, potrivit unui nou raport al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), publicat la 30 mai.

Acest lucru permite cartelurilor de droguri din Asia să inunde pieţele cu narcotice sintetice în valoare de miliarde de dolari, chiar dacă economia mondială continuă să se lupte cu efectele distrugătoare ale pandemiei COVID-19.

„Amploarea comerţului cu metamfetamină şi droguri sintetice în Asia de Est şi de Sud-Est este uluitoare şi totuşi poate continua să se extindă dacă regiunea nu schimbă abordarea şi nu abordează cauzele profunde care i-au permis să ajungă în acest punct", a declarat Jeremy Douglas, reprezentantul regional al UNODC pentru Asia de Sud-Est.

Grupurile de crimă organizată au profitat de instabilitatea politică recentă, cum ar fi lovitura de stat militară din Myanmar, care a lăsat unele regiuni de frontieră în mare parte fără lege şi uşor de exploatat, a explicat Douglas, în timp ce scăderea preţurilor a fost atractivă printre consumatori.

„Scăderea continuă a preţurilor metamfetaminei de cristal în Asia de Sud-Est, de exemplu în Malaezia şi Thailanda, în timp ce puritatea drogului rămâne ridicată, înseamnă o mai mare accesibilitate. Crima organizată are la dispoziţie toate ingredientele de care are nevoie pentru a continua să dezvolte afacerea, inclusiv teritoriul pentru a produce, accesul la substanţe chimice, rutele de trafic şi relaţiile stabilite pentru a muta produsul şi o populaţie masivă cu putere de cumpărare pe care să o vizeze", a adăugat Douglas.

În Asia de Sud-Est, o regiune cu o populaţie de peste 680 de milioane de persoane din 11 ţări, metamfetamina este un comerţ de miliarde de dolari în plină expansiune, care a suplinit opiul şi derivatul acestuia, heroina, devenind drogul ilegal dominant atât pentru consum, cât şi pentru export. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că regiunea este cunoscută pentru faptul că are unele dintre cele mai stricte legi din lume privind drogurile, unele infracţiuni fiind pedepsite cu moartea în Singapore, Indonezia şi Vietnam.

Una dintre cele mai mari capturi de droguri din Asia a avut loc în Laos în luna octombrie a anului trecut, când poliţia locală a confiscat peste 55,6 milioane de pastile de metamfetamină într-un singur raid, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel