Data publicării:

Capitala, în carantină după ce depăşeşte rata de 3 la 1000 de locuitori? INSP răstoarnă calculele

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat de ce INSP a avut o rată a infectărilor în Capitală mai mare decât GCS, dar şi ce se va întâmpla în Bucureşti dacă rata infectărilor trece de 3 la 1000 de locuitori. 

"INSP nu a schimbat absolut nicio cifră. Totul depinde de populaţia folosită în calcul. INS pune la dispoziţia autorităţilor doi indicatori. Unul este populaţia rezidentă, adică toţi cetăţenii care au rezidenţă pe teritoriul României, respectiv al judeţelor. Cel de-al doilea indicator este populaţia după domiciliul declarat din cartea de identitate. Diferenţele dintre două populaţii le cunoaştem. Au fost prezentate astfel cele două cifre. Noi nu am schimbat, ci doar am adăugat şi cifrele după cel de-al doilea criteriu. Am constatat singuri că GCS mergea după populaţia după domiciliu, aşa că am decis să punem ambele cifre, ca toată lumea să înţeleagă că există doi indicatori diferiţi. 

2,69 este rata calculată la numărul populaţiei după domiciliu pe 13 octombrie. Noi, INSP, am calculat un raport săptămânal care se oprea la data de 11 octombrie. Între 2,65 şi 2,69 este o diferenţă de două zile. 

Noi nu putem face altceva decât să facem toate calculele, pe baza datelor furnizate de INS. Asta am şi făcut, asta facem de câteva săptămâni. Am observat că şi alte state din UE folosesc populaţia de rezidenţă.", a declarat dr Adriana Pistol la Antena 3.  

Carantină peste 3 la mie?

"Că este 3,11, că este 2,6, din punct de vedere epidemiologic, importantă este tendinţa de creştere. Până unde va merge ea, rămâne de văzut. Indiferent la ce populaţie vom calcula, dacă numărul de infectări va creşte, vom atinge ratele astea oricum. Câtă vreme nu putem avea o siguranţă asupra populaţiei, este foarte greu de spus dacă depăşim starea de alertă. 

Carantinarea trebuie să ţină cont de nişte criterii. Eu spun aşa. Chiar şi în momentul în care se ajunge la 3 la mie, decizia nu va fi luată ad hoc pentru carantinarea municipiului Bucureşti. Mă gândesc la fezabilitate. Cred că există măsuri care se pot lua înainte de carantină, măsuri mult mai valoroase. Eu am convingerea că se analizează această situaţie şi aşteptăm să vedem ce fel de decizii vor fi luate.", a mai spus medicul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel