Data publicării:
Capcană pentru Iohannis și PNL! Băsescu are un rol cheie
Mișcarea premierului Victor Ponta, care vrea scoaterea medicilor din categoria funcționarilor publici, s-ar putea transforma într-un test decisiv pentru PNL și președintele Klaus Iohannis. Un rol cheie în acest caz l-ar putea avea fostul președinte Traian Băsescu, unul dintre principalii adversari ai legii care prevede eliminarea medicilor din rândurile funcționarilor publici.
Băsescu a respins scoaterea medicilor din categoria funcționarilor publici
În 2014, Traian Băsescu a retrimis în Parlament Legea care îi scotea pe medici din categoria funcționarilor publici, apreciind că, în acest fel, medicilor li se diminua răspunderea penală. De asemenea, fostul președinte era nemulțumit de faptul că prin respectiva lege s-ar fi creat două categorii de cetățeni: care pot primi șpagă și care nu pot primi șpagă.
Citește și: Cum închide Ponta DNA-ul
"Fenomenul corupţiei este considerat a fi una dintre cele mai grave ameninţări cu privire la instituţiile statului de drept, democraţie, drepturile omului, echitatea şi justiţia socială, cu efecte negative asupra activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice şi asupra funcţionării economiei de piaţă. Corupţia se constituie într-un obstacol al dezvoltării economice a statului şi compromite stabilitatea instituţiilor democratice şi fundamentul moral al societăţii. De aceea, politica penală a statului trebuie să fie aceea de a intensifica eforturile în scopul adoptării unor acte normative în materia combaterii corupţiei, care, printre altele, să prevadă incriminarea coordonată a tuturor infracţiunilor de corupţie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea răspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale", se arăta în cererea de reexaminare.
Traian Băsescu mai menţiona că statutul juridic distinct, privilegiat, sub aspectul răspunderii penale, contravine principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor consacrat de Articolul 16 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".
"În măsura în care anumite subiecte de drept sunt favorizate, prin efectul unei dispoziţii legale adoptată în considerarea lor şi aplicabile numai în ceea ce le priveşte, dispoziţiile legale în cauză nesocotesc principiul constituţional potrivit căruia «nimeni nu este mai presus de lege»", mai nota fostul preşedinte în cererea de reexaminare.
Legea a fost adoptată, în ciuda opoziției de la Cotroceni
Parlamentul a retrimis însă în aceeași formă spre Cotroceni legea de aprobare a OUG 2/2014 pentru modificarea și completarea Legea Sănătății, nr. 95/2006, astfel că Traian Băsescu a fost nevoit să o promulge în forma în care o retrimisese Parlamentului.
A urmat un război între susținătorii prevederilor din Legea Sănătății și cei care militau pentru întâietatea Codului penal. Lupta a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost tranșată prin decizia nr. 19/2015, care stabilește că este ilegal ca medicii să primească de la pacienţi plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii.
Vezi aici detalii: Plicul cu bani la medic, interzis. De ce poți fi acuzat
Ponta dă un test dificil liberalilor și lui Iohannis
Acum, premierul Victor Ponta a venit cu o propunere de lege care ar urma să treacă în legalitate donațiile pacienților către medici și să elimine răspunderea penală a acestora.
Citește aici detalii: Trei ipoteze-bombă. Plic cu bani legal pentru medici, pe modelul chelnerului
Jurnalistul Val Vâlcu opinează că ”mișcarea lui Victor Ponta înseamnă, de fapt, aruncarea cartofului fierbinte în curtea PNL și a lui Klaus Iohannis”.
”Traian Băsescu va pune tunurile pe liberali și pe Klaus Iohannis, în cazul în care aceștia vor fi de acord cu propunerea lui Victor Ponta. 'Cum vrei să meargă țara, când tu legalizezi și fiscalizezi șpaga?', ar putea fi una dintre lozincile fostului președinte.
Momentul în care propunerea premierului ajunge în Parlament va reprezenta un adevărat test pentru PNL și pentru președintele Klaus Iohannis, care și-au construit discursul și imaginea pe susținerea justiției independente și a statului de drept”, a declarat jurnalistul.
Ce va face PNL?
În aceste condiții, a mai explicat Val Vâlcu, liberalii au două posibilități: să se gândească la cei aproximativ 250.000 de oameni din sistemul de sănătate, sau să țină cont de propriul electorat, pe care ”l-a îndoctrinat” cu teme precum ”statul de drept” sau ”independența justiției”. Ambele scenarii prezintă însă riscuri reale pentru PNL și Klaus Iohannis, care s-ar putea transforma în ”dușmanii” medicilor și întregului personal din sistemul de sănătate sau, în caz contrar, riscă să piardă o parte din propriul electorat.
”Cu siguranță Traian Băsescu va contraataca și va ținti electoratul înfocat al statului de drept. Rămâne de văzut dacă liberalii și Klaus Iohannis vor fi consecvenți sau vor face un compromis, pentru a nu-și pune în cap medicii și întregul sector bugetar.
Situația se prezintă în felul următor: PNL are de ales între două tabere, împărțite astfel: cei 250.000 de oameni din sistemul sanitar, plus restul bugetarilor, de o parte, și, de cealaltă parte, electoratul liberal, în special cel de tipul Monicăi Macovei, care susține până în pânzele lupta justiției împotriva corupției”, a conchis jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News