Amânarea ratelor bancare, TAXATĂ. Adrian Câciu: ”E dobândă la dobândă!”. Cel mai TARE sfat pentru românii cu credite
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
ROBOR
ROBOR
Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum funcţionează capitalizarea dobânzii, măsură anunţată de ministrul Florin Cîţu cu privire la amânarea ratelor românilor. 

"Capitalizarea dobânzii înseamnă de fapt să continui să calculezi dobânda şi pe perioada de suspendare. Când se termină suspendarea, o adaugi la principal, iar totalul principalului cu dobânda capitalizată comportă dobândă pe restul creditului. Practic, se va plăti dobândă la dobândă. Am recomandat să nu se facă asta! E posibilă creşterea ratelor, dar, pe de altă parte, se prezervă dreptul băncii de a-şi menţine acelaşi randament, deşi ambii parteneri de creditare sunt în dificultate. Banca depinde de depozite, să nu uităm. Dacă mâine nu le mai are, atunci are o problemă. 

VEZI ŞI Dobânda la ratele amânate se capitalizează. Cât vor avea de plătit românii

Era mai simplu să fie amânare, iar apoi să se crească maturitatea creditului. Iar dobânda să fie cea din ziua în care se plăteşte rata din nou sau, după contract, la trimestrul în care începe plata ratei. ROBOR-ul actual la care se calculează ratele este 3,18 la sută. ROBOR-ul azi este de 2,6. Dacă eu îngheţ ROBOR la valoarea de azi şi peste 6 luni, 9 luni, el va fi 1,5, nu era normal ca eu să plătesc la valoarea de atunci? Aşa, vom plăti la valoarea de atunci, plus valoarea care s-a îngheţat, plus capitalul creditului. Eu sunt convins de un lucru. Această ordonanţă va fi amendată în Parlament, pentru că nu este economic să capitalizezi dobânda. Nu suntem în situaţia în care să facem asta! Măsura îi afectează pe cei cu dobândă variabilă, dar şi la cei cu dobândă fixă va creşte capitalul, pentru că dobânda capitalizată este un plus la rată!", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS.  

Câciu, recomandare pentru debitori

"Recomandarea mea este ca la momentul reluării plăţilor să facem o refinanţare, pentru că dobânzile vor fi mai mici atunci. Se poate obţine şi o mică sumă care poate ajuta, dar pe de altă parte dobânda va fi mai mică!", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel