Data actualizării:
Data publicării:

”Cea mai mândră muncă este aceea de a fi ales în orașul tău și să muncești pentru locul în care te-ai născut” spune Ciolacu. Firea s-a născut în Bacău

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Iată anunțurile de ultimă oră ale premierului Marcel Ciolacu în privința alegerilor locale din acest an!

Ce se va întâmpla cu Primăria Capitalei dacă PNL și PSD ar putea susține un candidat comun? Ce nume ar putea intra pe liste și ce sectoare se vor împărți în cazul în care se va decide o alianță și la Capitală?

"În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Un răspuns cât se poate de onest este acela că și dacă ar fi să stabilim un candidat comun avem nevoie de evaluare, de sondare, să vedem care este poziționarea celor care sunt posibili candidați. Și, desigur, ne interesează foarte mult care este profilul candidatului în percepția alegătorilor. După ce vom avea aceste rezultate vom putea să analizăm în coaliție și să luăm o decizie" a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a adăugat: "Nu vorbim de o împărțeală. Vorbim de cele mai competente persoane de a conduce administrația, de cei care au experiența și aplicarea de a face acest lucru. Eu sunt una dintre persoanele care au fost viceprimari la Buzău. Trebuie să ai ceva în tine să poți face asta! Cea mai dificilă muncă. Cred că cea mai mândră muncă pe care o poți face este aceea de a fi ales la tine, în orașul tău, și să muncești pentru locul în care te-ai născut. Sunt ferm convins că-n următoarea perioadă o să venim cu cele mai bune decizii politice pentru candidaturi."

Gabriela Firea, văzută dreptul candidatul PSD pentru București, este născută în Bacău. De altfel, președintele PSD a spus că Gabriela Firea și Sebastian Burduja au șanse egale să fie candidați la alegerile locale pentru PMB. 

Va fi luată în calcul modificarea Codului administrativ?

Constituțional, mandatul aleșilor locali se termină în septembrie. Însă, dacă vor să candideze la alegerile din iunie sub sigla unui alt partid, atunci automat își pierd mandatul, caz în care ar trebui modificat Codul administrativ. Ce va face coaliția pe mai departe?

Marcel Ciolacu a răspuns: "Va face coerență administrativă. E atributul Guvernului și a Parlamentului să facă acest lucru. Nu poți să îndrepți o nedreptate cu altă nedreptate! Nu poți să iei dreptul unui om de a candida și de a fi ales."

Nicolae Ciucă a completat: "Aici cred că este necesar să menționăm faptul că și în cazul în care alegerile se vor desfășura în luna iunie, rămân câteva luni de mandat pe care, în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să-și ducă mandatele până la capăt. Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce înseamnă alegeri la 9 iunie și ducerea mandatului până la final. Trebuie să ne referim și la faptul că, în România, alegerile locale pentru primării și consilii județene au avut loc în luna iunie. Dar odată cu pandemia s-a produs acest decalaj. Ca atare, și acolo sunt câteva elemente care trebuie recalibrate și, în felul acesta, la nivelul specialiștilor pe administrație vom avea analize și propuneri în ceea ce privește modificarea Codului administrativ."

De ce liste comune doar la alegerile europarlamentare și nu și la locale?

"Și noi am avut discuții și dezbateri. Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu puteam să vorbim despre alegerile locale care au o cu totul altă configurație și unde într-adevăr există mai multă efervescență și campania se desfășoară altfel cu alegerile europarlamentare unde discutăm de alegerea reprezentanților României care au interesul să lupte pentru interesele țării în cadrul UE. Ca atare, la nivelul fiecărei filiale vor exista strategiile specifice (pentru că sunt diferențe între județe). Și la nivelul coaliției au fost divergențe pe diferite decizii dar am căutat să venim cu viziuni comune care să îndeplinească obiectivele guvernamentale. Sper că se va reuși și la locale să se găsească această cale de competiție politică fără a depăși acele linii roșii de respect reciproc" a spus Nicolae Ciucă.

Calendarul alegerilor din 2024

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare
septembrie 2024 - alegeri prezidențiale
8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare

Pentru alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante de date luate în calcul pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.

Mai multe informații, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel