Când va începe relansarea economică în zona euro. Anunțul comisarului UE
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Comisarul Uniunii Europene pentru Economie, Paolo Gentiloni, a explicat când va începe relansarea economică în zona euro.

Ţările din zona euro vor înregistra primele semnale de relansare economică în primul trimestru al anului 2021, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul Uniunii Europene pentru Economie, subliniind că lunile de iarnă vor fi dificile, în contextul noilor restricţii antiepidemice impuse de unele ţări, scrie Mediafax.

"Am văzut vestea foarte bună de pe frontul vaccinurilor, ceea ce a sporit aşteptările privind o relansare rapidă. Dacă vor fi disponibile vaccinuri pentru toţi europenii în cursul anului 2021, vom asista la o revenire mai rapidă la nivelurile PIB-ului anterioare pandemiei", a declarat Paolo Gentiloni, după o reuniune a Eurogrupului.

Perioadă incertă 

"Între timp, ştim că ne aşteaptă o iarnă dificilă. Situaţia epidemiologică s-a înrăutăţit în anumite ţări în ultimele săptămâni. (...) Este de aşteptat ca restricţiile decise de unele state membre să afecteze cererea internă pe termen scurt. Pe scurt, incertitudinea se menţine pe durata iernii", a subliniat Paolo Gentiloni, potrivit stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul Comisiei Europene.

"Ne aşteptăm să vedem primele semnale pozitive ale relansării economice în primul trimestru, dar acest lucru încă face obiectul unor riscuri mari. (...) Suntem toţi de acord că politicile fiscale de susţinere trebuie să rămână active în toate statele membre în cursul anului 2021", a subliniat comisarul UE pentru Economie, notând că anul 2020 a fost "teribil" pentru cetăţeni, din cauza pandemiei şi restricţiilor.

Scădere economică 

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, zona euro va înregistra o scădere economică de 7,8% anul acesta, urmată de o creştere de 4,2% în 2021 şi de 3% în 2022.

La nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, scăderea economică ar urma să fie de 7,4% anul acesta, urmată de o creştere a PIB-ului de 4,1% în 2021 şi de 3% în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel