Data publicării:

Când spui Spania, spui și paella. Chef Joseph Hadad, reguli de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să gătiți o paella delicioasă

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Chef Joseph Hadad a vorbit despre regulile de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să gătiți o paella delicioasă.

Alegeri prezidentiale 2024

„Este perioada concediilor și Spania este o destinație preferată de români. Iar când spui Spania, spui și paella, poate cel mai cunoscut fel de mâncare de acolo. Dacă ați ajuns în Peninsula Iberică și v-ați bucurat de orezul gustos, care, apropo s-a născut în zona Valencia, și apoi ați vrut să reproduceți rețeta acasă sau chiar dacă ați vrut doar să aduceți spiritul de vacanță în bucătăriile voastre, poate că nu v-a ieșit paella la fel de bună ca acolo.

Așa că am adunat mai jos câteva din regulile importante de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să gătiți o paella delicioasă.

În primul rând, vasul în care este pregătită este foarte important. Tigăile tipice de paella sunt largi și foarte puțin adânci, astfel încât permit gătirea orezului într-un strat subțire și evaporarea ușoară a lichidului. Aceste tigăi, denumite chiar palella, de unde se trage și numele mâncării, sunt de regulă din oțel, însă dacă nu aveți așa ceva în casă, puteți folosi și o tigaie de fontă, de exemplu. Important este să fie cât mai largă și stratul de orez să nu depășească grosimea unui deget atunci când este gătit.

Orezul este al doilea element foarte important. Bomba, sortimentul spaniol de orez folosit în paella, are bobul de dimensiune medie și este rotund, având capacitatea de a absorbi de trei ori volumul său de lichid, așa că dacă alegeți să folosiți alt timp de orez cu bob rotund, aveți grijă să ajustați cantitatea de supă folosită. O altă regulă importantă legată de orez este să nu fie deloc amestecat. Pentru paella, acesta trebuie să fie bob cu bob și uscat în final; amestecând, se deteriorează suprafața bobului și astfel se elimină amidonul, ca în cazul risotto-ului. Orezul se presară în tigaie și nu se mai mișcă apoi. Și nu acoperiți tigaia cu capac”, a explicat bucătarul Joseph Hadad pe blogul său.

„Șofranul este aroma cea mai importantă din paella, așa că nu săriți peste acest ingredient.

Și nu în ultimul rând, ca și în cazul fripturii, paella trebuie să se odihnească un pic (între 5 și 10 minute) după ce a fost luată de pe foc, ca să se așeze aromele”, a conchis bucătarul.

 

 

 

Citește și...

Pierderea în greutate e de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral

„Integral sau degresat? Când vine vorba de produse lactate, multe persoane aleg varianta degresată, ca să evite consumul de grăsimi. Câtă grăsime conține de fapt laptele? 3,5g/100ml în varianta integrală și 1,5g/100ml în varianta parțial degresată. Diferența de 2g este ridicolă, dacă ne gândim că o lingură de ulei înseamnă 10g de grăsime pură!”, a scris Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe contul de Facebook.

„Știm că trebuie să consumăm zilnic produse lactate dacă vrem să avem oase puternice. Aportul de calciu din lapte nu este important doar pentru sistemul osos, ci și pentru metabolism. În fiecare zi se consumă 1 g de calciu pentru a fi neutralizate substanțele acide și radicalii liberi care produc stres oxidativ. Dacă alimentația nu acoperă această doză, calciul va fi luat din oase. Nu ar fi mai simplu să mâncăm lapte și iaurt? Mai ales că în produsele lactate calciul vine la pachet cu vitamina D necesară fixării lui. Atenție, vitamina D există doar în grăsimea din lapte! Pentru a crește eficiența asimilării calciului, evitați să beți lapte degresat”, a explicat Mihaela Bilic.

„Grăsimea din lapte are și alte beneficii: efect de protecție împotriva obezității și a diabetului, reglează tranzitul intestinal și contribuie la hrănirea și dezvoltarea microbiotei intestinale. În grăsimea laptelui există peste 400 de tipuri acizi grași, saturați și nesaturați, majoritatea cu lanț scurt. Printre ei acidul linoleic conjugat care are efect anticancerigen și acidul butiric cu efect postbiotic. Grăsimea din lactate mai conține mono și digliceride, fosfolipide, colesterol și vitaminele liposolubile A, D, E și K. Enzimele și factorii de gust sunt localizați tot în grăsime, de unde savoarea aparte a laptelui integral”, a precizat nutriționistul.

„Porția corectă de lapte înseamnă 250ml, adică o cană. Dacă este lapte integral, avem 120cal și 8g grăsime, iar dacă este lapte semi degresat, avem 100cal și 4g grăsime. Ambele variante conțin aceeași doză de calciu: 300mg. Când vine vorba de iaurt, porția corectă scade la jumătate, un pahar mic de 125g are 50cal si 4g grăsime. Doza de lactate recomandată a fi consumată zilnic este de 3 porții: lapte proaspăt sau bătut, iaurt sau brânză, cașcaval sau parmezan, smântână sau unt, tot lapte înseamnă!

Până acum am evitat grăsimea din lapte de frica colesterolului și a caloriilor. Acum știm că alimentele grase nu au impact direct asupra colesterolului din sânge. Cat despre aportul de calorii, mai degrabă reduceți cantitatea de ulei pe care o consumați și alegeți laptele integral. În special în cazul copiilor, adolescenților și sportivilor, laptele este obligatoriu integral. Până și cura de slăbire este mai eficientă dacă conține produse lactate. Pierderea în greutate este de patru ori mai mare cu o dietă bogată în iaurt și lapte integral. Profitați de laptele de primăvară, este mai gustos și mai gras decât în orice altă perioadă a anului!”, a conchis Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel