Când se schimbă ora? Au mai rămas zile numărate până când vom trece la ora de vară. 5 efecte asupra sănătății
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Când se schimbă ora? Au mai rămas zile numărate până când vom trece la ora de vară. 5 efecte asupra sănătății / Foto: Pixabay, de  Julita
Când se schimbă ora? Au mai rămas zile numărate până când vom trece la ora de vară. 5 efecte asupra sănătății / Foto: Pixabay, de Julita
Au mai rămas zile numărate până când vom trece la ora de vară.

În România, prima schimbare a orei din 2023 se face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de 25 spre 26 martie, România va trece la ora de vară 2023, scrie Ziarul de Iași.

Sistemul orei de vară presupune ajustarea ceasului cu o oră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală.

Atunci când trecem la ora de vară, ceasului se dă înainte cu o oră. Astfel, ora 03.00 devine ora 04.00, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră.

La ora de iarnă, ceasul se dă înapoi cu o oră și ora 04.00 devine ora 03.00. România va trece la ora de vară pe data de 26 martie 2023. Aceasta zi va avea 23 de ore și va fi practic cea mai scurtă zi din an.

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 20 martie. După echinocțiul de primăvară, "ziua se va mări", iar "noaptea va scădea", până la  solstițiul de vară care va avea loc pe 21 iunie 2023.

Cum îți pune ora de vară sănătatea în pericol

Trecerea la ora de vară îți poate afecta sănătatea. Iată cum îți afectează ora de vară organismul:

1. Apar problemele emoționale. Instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fondul oboselii. Dacă schimbarea orei îți afectează somnul, ești expus acestui risc, scrie doc.ro.

2. Apar problemele de concentrare.  Poate fi un efect al lipsei de somn, așa că poți resimți și probleme de concentrare ori tulburări de memorie în primele zile după modificarea orei, până când organismul reușește să se adapteze.

3. Risc cardiac crescut. Statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui nou studiu american publicat în 2014

4. Este afectată și sănătatea mintală. Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.

5. Poate duce la creșterea leziunilor la locul de muncă. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology, odată cu trecerea la ora de vară  poate crește incidența și gravitatea accidentelor de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel