Conform tradiției românești, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci umple un butoi cu varză la Sfântul Dumitru și mai pune unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui, potrivit suntgospodina.ro.
Cum se pune varza la murat
Varza trebuie să aibă frunze fine şi subţiri, ideală pentru sarmale. Curăţă frunzele de deasupra, cctorul din interior şi fă o gaură în el. Aici vei pune o lingură rasă de sare. Dacă varza e prea mare, o poţi tăia în patru şi poţi pune sare pe lângă ea. Verzele mai mari vor fi aşezate jos. Se completează butoiul cu apă rece şi se mai adaugă 20 g de sare la 1 kg de apă rece. Dacă nu aţi pus sare în cotoare, se adaugă 30-35 g de sare la 1 litru de apă, scrie pofta-buna.com.
Varza se poate pune la murat şi cu apă clocotită. Se măsoară cantitatea de apă necesară, se pune sarea şi se fierbe până dă în clocot. Se ţine 3-4 zile şi se scurge, apoi se mai clocoteşte o dată şi se pune peste varză.
Vezi și: Cum păstrezi roşiile, peste iarnă, fără să le fierbi. Metoda simplă și eficientă
Puteţi mura, pe lângă varză, şi conopidă, gutui şi alte legume. Dacă vreţi să coloraţi varza, puteţi adăuga şi câteva sfecle roşii în butoi. Sau chiar varză roşie. Puteţi adăuga beţe de mărar sau seminţe de chimen. Dacă puneţi busuioc la murături, în apă, lichidul nu se va băloşi. Varza se vantura zilnic până când se murează complet, suflând aer în butoi.
Cum fermentează varza
Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie, potrivit suntgospodina.ro. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume, ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină.
Acidul lactic protejează împotriva creşterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sănătate.
Vezi și: De ce să pui oțet într-o cratiță în care ai ars mâncarea. Trucul care chiar funcționează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Chirieac, după Ciolacu a reamintit că nu a pierdut alegeri de când conduce PSD: Singurele care contează sunt prezidențialele
- Weekendul în care cei tupeiști vor câștiga: Vor primi oportunități și nu le va păsa de gura lumii
- Cei mai mari adversari ai PSD-PNL au fost ei înșiși. Prof. Teodorescu: Doar succesul le va astupa asperitățile