Când scăpăm de furtuni. Elena Mateescu, ANM, anunță momentul în care vom avea stabilitate atmosferică. "Temperaturile vor fi în creștere"
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în zilele următoare, dar și când vom scăpa de fenomenele meteo extreme.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre atenționările meteorologice care sunt în vigoare la acest moment.
"Vorbim de această dată de o atenționare meteorologică de Cod Galben, nu de Cod Portocaliu, astfel încât, într-adevăr, până mâine dimineața la ora 15:00 pentru zona de nord a Banatului, pentru Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, nordul Moldovei, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cantitățile de apă vor fi de 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat și nu în ultimul rând, intensificările de scurtă durată ale vântului, vor fi caracterizate prin viteze la rafală de 55-75 de kilometri pe oră.
Și până mâine seară la ora 23:00 informarea meteorologică vizează, de asemenea, posibilitatea să înregistrăm perioade cu averse, local intensificări ale vântului cu viteze la cote mai reduse, de 45-55 de kilometri și dacă în această după-amiază și pe parcursul nopții care urmează aceste fenomene vor fi predominante în partea de vest, centru și nord a țării, mâine se vor extinde și în zonele sudice, sud-estice, dar și la munte. Cantitățile de apă vor fi de această dată de 15 până la 25 de litri pe metru pătrat", a declarat Elena Mateescu.
Vremea în iulie
Elena Mateescu a spus și când am putea scăpa de aceste fenomene meteo extreme.
"Luna iulie la acest moment, așa cum avem informațiile, va debuta prin valori de temperaturi care confirmă, fiind luna lui Cuptor, pentru că pe măsură ce ne vom apropia de debutul acestei luni, deja temperaturile vor fi în creștere, astfel încât în primele zile este posibil să fie caracterizate de valori de temperaturi care să se apropie din nou de pragul unor zile de caniculă, dar nu excludem ca și în iulie să mai avem perioade de instabilitate și așa cum știm și din statistica anterioară, a doua parte a verii pare mai stabilă din punctul de vedere al manifestărilor de fenomene meteorologice extreme, caracterizate prin averse torențiale, așa cum s-a întâmplat de la mijlocul lunii mai și până în prezent", a mai spus Elena Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News