Când pică Paștele în 2023
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Iată în ce zi vom sărbători Sfintele Paști în 2023.

În 2023, Paștele ortodox, sărbătoarea Învierii Domnului, este prăznuit în 16 aprilie 2023. Modul în care este calculată data Sfintelor Paști a fost stabilit la primul sinod ecumenic, în anul 325, la Niceea. 

Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim "omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri” scrie crestinortodox.ro. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat și în noi este nevoie că să zicem "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le". 

Paștele se prăznuiește în fiecare duminică, mai scrie sursa citată, cu anumite excepții: duminica Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătorește pogorârea Duhului Sfânt, duminica Floriilor, pentru că atunci se prăznuiește intrarea în Ierusalim, dar și dacă într-una din duminici cade o sărbătoare împărătească, cum este Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos, atunci se anulează însemnătatea de praznic al Învierii pe care o are duminica și se prăznuiește numai praznicul respectiv, sărbătoarea care coincide într-o zi de duminică. 


Când pică Paștele până în 2030


2023 - 16 aprilie

2024 - 5 mai

2025 - 20 aprilie

2026 - 12 aprilie

2027 - 2 mai

2028 - 16 aprilie

2029 - 8 aprilie

2030 - 28 aprilie

Zilele în care nu se fac nunți în 2023 și 2024

Dacă vă doriți să vă căsătoriți anul acesta sau anul viitor și vreți ca nunta voastră să fie oficiată și în cadrul Bisericii Ortodoxe, trebuie să știți că există zile în care nunțile nu pot fi oficiate. În posturi, în ajunul şi în zilele praznicelor împărătești, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se fac nunți. Ar trebui să țineți cont de aceste zile atunci când vă programați data nunții pentru a nu vă trezi atunci cu surprize mai puțin plăcute, fiind nevoiți să reprogramați cununia religioasă pentru o altă zi.

Vezi aici zilele în care nu se fac nunți în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel