Când ar putea Rusia să atace NATO. Un oficial german avertizează: "Trebuie să fim pregătiți"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un oficial german a spus când ar putea Rusia să atace țările NATO.

Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țările NATO peste cinci - opt ani dacă va alege să facă acest lucru, a declarat cel mai înalt oficial militar german, după ce își va reconstrui forțele afectate de impactul războiului din Ucraina.

"Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia își va fi reconstituit propriile forțe într-o măsură în care un atac împotriva NATO ar putea fi posibil", a declarat generalul-locotenent Carsten Breuer reporterilor în timpul unei vizite în Polonia, potrivit Reuters.

"Nu spun că va avea loc, dar că ar putea fi posibil", a spus el miercuri seara târziu.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a declanșat cea mai profundă criză în relațiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Ce spunea Putin, luna trecută

Dar Moscova a respins în mod regulat sugestiile occidentale potrivit cărora ar putea lua în considerare un atac asupra NATO ca fiind un nonsens total. Președintele Vladimir Putin a reiterat luna trecută că Rusia nu are planuri asupra niciunei țări NATO, deși a declarat că va doborî orice avion de luptă F-16 furnizat de Occident Ucrainei.

Dintre cei 32 de membri ai NATO, șase națiuni europene au o graniță comună cu Rusia: Norvegia, Finlanda, Estonia, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

În prezent, Rusia pare din ce în ce mai mult în ascensiune în Ucraina, unde conflictul este caracterizat atât de lupte de tranșee de uzură care amintesc de Primul Război Mondial, cât și de războiul cu drone de înaltă tehnologie. Moscova controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

"În 2029, trebuie să fim pregătiți"

"Vedem că Rusia produce mult material de luptă și nu pune tot acest material pe linia frontului în Ucraina... așa că în 2029 trebuie să fim pregătiți", a declarat Breuer, șeful apărării germane. "Ceea ce vedem este o amenințare în cinci - opt ani".

Oficialii ucraineni au declarat că forțele lor armate numără aproximativ 800.000 de oameni, în timp ce, în decembrie, Putin a ordonat ca forțele Rusiei să fie mărite cu 170.000 de soldați, ajungând la 1,3 milioane.

Dincolo de personal, cheltuielile de apărare ale Moscovei sunt mai mici decât cele ale Ucrainei. În 2024, aceasta a alocat 109 miliarde de dolari pentru acest sector, mai mult decât dublu față de obiectivul echivalent al Ucrainei, de 43,8 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel