Data publicării:

Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Simulare Proiectul FLOAT / foto: NASA
Simulare Proiectul FLOAT / foto: NASA

O cale ferată ar putea fi construită pe... lună.

Într-o încercare de a explora soluții inovatoare pentru accesul și mobilitatea pe Lună, cercetătorii aduc în discuție o idee captivantă: un sistem de cale ferată în levitație, denumit FLOAT (Flexible Levitation On A Track). Chiar dacă o bază lunară tradițională în centrul Lunii ar fi dificil de realizat din cauza cerințelor masive de transport, conceptul FLOAT propune un mod flexibil și ingenios de a facilita transportul și deplasarea pe suprafața lunară, scrie IFL Science.

Ce se vrea de la FLOAT

Proiectul FLOAT își propune să ofere un sistem de transport eficient și autonom pentru mișcarea mărfurilor și a solului selenar (regolit) pe suprafața Lunii. Ceea ce face această cale ferată de-a dreptul remarcabilă este faptul că șinele nu sunt ancorate static în sol, ci sunt plasate direct pe regolit, cerând doar o pregătire minimă a terenului.

Roboții levitatori călătoresc pe aceste șine, eliminând astfel roțile care ar putea fi afectate de regolitul aspru. Șinele sistemului sunt alcătuite dintr-un strat de grafit destinat levitației diamagnetice, fiind propulsate electromagnetic de un circuit flexibil.

Prin adăugarea unui strat opțional de panouri solare, sistemul poate funcționa fără a necesita energie externă atunci când este expus la lumina soarelui. Echipa estimează că acești roboți, cu dimensiuni variate, ar putea transporta până la 100 de tone de materiale pe distanțe de câțiva kilometri într-o singură zi.

FLOAT face parte dintr-un set select de șase proiecte din cadrul NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) care avansează acum în faza II. Acestă etapă implică dezvoltarea și testarea unei versiuni miniaturale a sistemului într-un mediu simulat lunar, analizarea impactului asupra mediului și perfecționarea tehnologiei pentru a o face utilizabilă în practică.

În cazul în care va avea succes, FLOAT ar putea deveni un element esențial al infrastructurii lunare până în anii 2030. Potrivit lui John Nelson, director executiv al programului NIAC, aceste concepte futuriste furnizează perspective valoroase pe care NASA trebuie să le ia în considerare pentru planificarea misiunilor viitoare. Pentru a continua explorarea fezabilității acestor proiecte, fiecare a primit o finanțare de 600.000 de dolari. Ethan Schaler, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, este în fruntea proiectului FLOAT, care are potențialul de a transforma transportul pe Lună în următorii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel