Când ajung tancurile Abrams în Ucraina. Purtător de cuvânt al Casei Albe: Va dura multe luni
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Casa Albă anunţă că Ucraina va primi tancurile M1 Abrams peste "multe luni".

Cele 31 de tancuri M1 Abrams pe care Statele Unite le vor oferi Ucrainei vor ajunge în această ţară peste "multe luni", dar până atunci administraţia preşedintelui Joe Biden "nu va pierde timpul" şi va asigura instruirea militarilor ucraineni şi lanţurile logistice astfel încât armata ucraineană să poată folosi aceste tancuri când le va avea efectiv, a declarat vineri postului CNN purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

De asemenea, acesta s-a abţinut să confirme că tancurile M1 Abrams vor ajunge în Ucraina până la finele anului 2023. "Nu vreau să fiu foarte precis, pentru că încă elaborăm planurile, dar vor fi multe luni", a spus Kirby.

În schimb, a adăugat el, tancurile Leopard 2 promise de Germania vor ajunge în Ucraina "mai devreme".

Germania a condiţionat acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. Washingtonul a refuzat iniţial, invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă generate de complexitatea acestei arme, care în plus funcţionează cu kerosen, dar în cele din urmă a acceptat să ofere Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, fără a preciza însă versiunea de echipare sau un calendar orientativ al livrării.

După anunţul Washingtonului, Berlinul a declarat că va oferi iniţial Ucrainei 14 tancuri Leopard 2A6 şi că va acorda permise de reexport ţărilor dispuse să transfere Kievului astfel de tancuri de producţie germană. Polonia şi Canada au anunţat la rândul lor că vor furniza Ucrainei un număr de 14 şi, respectiv, 4 tancuri de acest tip. Norvegia, Olanda şi Spania iau de asemenea în calcul să ofere tancuri Leopard, cea din urmă precizând însă că cele pe care le are în dotare necesită reparaţii.

În orice caz, livrarea efectivă a tancurilor Leopard nu se va putea face mai devreme de 2-3 luni, ţinând cont şi de instruirea militarilor ucraineni pentru a le folosi. Totuşi, Polonia a promis că le va putea trimite Ucrainei în câteva săptămâni, arată Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel