Cancerul ovarian, „ucigașul silențios“, fără simptome. Medicul Patriciu Achimaș-Cadariu: Supraviețuire de peste 90% în stadii incipiente
Cancerul ovarian este diagnosticat în stadii tardive ale bolii și astfel scad șansele de supraviețuire.
Cancerul ovarian afectează femeile de toate vârstele, însă incidența mai crescută este în rândul doamnelor care au ajuns la menopauză. Nu există teste de screening pentru a depista boala din timp, astfel că pacientele care se prezintă la medic sunt diagnosticate destul de târziu cu cancer ovarian.
Care sunt simptomele cancerului ovarian
Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre incidența cancerului ovarian și care sunt semnele care le trimit pe femei în cabinetele medicilor.
”Este numit ucigașul silențios, silent killer, tocmai pentru că este o boală fără simptome și, din păcate în momentul în care apar primele simptome, boala este în stadii avansate și principala consecință a cererilor pe care le-am afirmat o reprezintă faptul că între două treimi și trei sferturi din cazuri sunt diagnosticate în stadii foarte avansate, 3 C și 4 asta e o caracteristică a bolii.
Majoritatea cazurilor apar după instalarea menopauzei și cel mai frecvent simptom este o femeie cu un abdomen mărit de volum cu ascită (n.r. semn a deteriorării ficatului). Și întotdeauna când avem o situație de acest gen trebuie să luăm în primele 3-4 diagnostice și cancerul ovarian.
Există și un grup de femei la care putem identifica apariția acestei boli și acest grup este cel care are o mutație genetică cunoscută și să zicem destul de mult prezentă în media, de la actrița Angelina Jolie.
Mutațiile BRCA 1 și BRCA2.
La femeile care au mutații și de acest gen știm că această boală poate să apară frecvent, astfel că putem face screening, deci să ne străduim să identificăm precoce apariția acestei boli și chiar să facem chirurgie profilactică la un moment dat în viața femeii, în raport cu dorința de obținere a unei sarcini.
Altfel nici un studiu nu ne arată că ar exista un screening eficient în populația generală”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.
Simptomele cancerului ovarian pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni. Atunci, medicii realizează investigațiile pentru a elimina alte boli.
”Când pacienta se prezintă la medic, de obicei simptomele sunt împrumutate de la alte aparate și sisteme prin creșterea volumului abdomenului, carcinomatoză și ascită. Simptomele de obicei sunt digestive, rareori, apar sângerări pe cale vaginală.
În funcție de tipul de tumoră sunt foarte multe subtipuri de tumori ovariene, simptome ale aparatului urinar, deci nu sunt neapărat specifice în sfera genitală feminină. Asta ține, să zicem, partea de de diagnostic”, a mai explicat medicul.
Terapia în cancerul ovarian
Nu întotdeauna chirurgia este fezabilă. Există alternativa în care după biopsie, care stabilește natura bolii, se începe unul dintre tratamentele sistemice deja consacrate și se revine cu o intervenție chirurgicală ”de interval” după un anumit număr de cicluri de tratament sistemic, prin care se îndepărtează leziunile rămase.
”E o boală avansată și foarte agresivă cum este cancerul ovarian, necesită o terapie pe măsură. Terapia combină chirurgia și o combinație de tratamente sistemice. Sigur, până la un punct era chimioterapia. În ultimii ani au apărut și alte tipuri de medicamente.
Chirurgia este una extensivă. Dacă e posibil, e ideal ca de la bun început să se îndepărteze tot ceea ce e vizibil la nivelul abdomenului. Boala se împrăștie în toată cavitatea peritoneală, toată cavitatea abdominală, ceea ce face ca acest tip de chirurgie să fie una complexă și care se face în centre specializate, urmată sigur de tratament sistemic.
Uneori, chirurgia nu poate să fie realizată optimal, spunem noi, adică cu rest tumoral zero, adică cu îndepărtarea tuturor maselor tumorale vizibile astfel încât resturile tumorale să nu mai existe și atunci când nu se poate face chirurgia în prin timp se poate începe cu chimioterapie, cu tratamente sistemice urmate de chimioterapie.
În ultimii ani, pe lângă derivații de platină și taxani care reprezintă partea de chimioterapie, au apărut medicamentele antiangiogenetice, deci care luptă împotriva formării de către tumoare a vaselor de sânge, medicament utilizat și în alte localizări.
Rolul medicamentelor este să țintească specific mutațiile BRCA. Aceste medicamente uneori se pot administra și înainte de operație, așa cum am precizat cel mai frecvent după intervenția chirurgicală.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News