Cancerul de piele ar putea fi tratat cu un vaccin produs de Moderna şi Merck
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
O veste bună din domeniul sănătății vine de la laboratoarele americane Moderna şi Merck care  au anunţat marţi rezultate preliminare pozitive pentru un nou vaccin pe bază de ARN mesager, împotriva cancerului de piele, atunci când acesta este administrat în combinaţie cu un medicament anticancer.

În cadrul unui studiu efectuat pe aproximativ 150 de persoane cu melanom, administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer, relatează Agerpres.

"Pentru prima dată, am demonstrat potenţialul ARN mesager de a avea un impact în timpul unui studiu clinic randomizat asupra melanomului", a declarat Stephane Bancel, directorul general al Moderna, într-un comunicat.

Moderna şi Merck, cunoscute sub numele de MSD în afara Americii de Nord, plănuiesc să publice în curând rezultatele complete ale studiului, ale cărui rezultate nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă în domeniu. De asemenea, cele două companii farmaceutice intenţionează să lanseze în 2023 aşa-numitele studii de fază 3, adică pe un număr mult mai mare de pacienţi.

Tehnologia ARN mesager s-a dovedit a fi elementul cheie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Moderna, alături de Pfizer-BioNTech, au fost primele companii farmaceutice care au oferit un vaccin împotriva COVID-19 folosind tehnologia ARN mesager.

Această tehnologie este considerată ca fiind promiţătoare în lupta împotriva multor alte boli.

Medicamentul împotriva cancerului Keytruda este deja autorizat în Statele Unite.

Vaccinul dezvoltat împotriva melanomului este "personalizat", "proiectat şi produs pe baza semnăturii mutaţionale unice" identificate pe tumora pacientului, se arată în comunicat.

În cadrul studiului, pacienţii au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii înainte de a primi tratament - până la nouă doze de vaccin.

Aproximativ 325.000 de noi cazuri de melanom au fost diagnosticate în 2020 la nivel mondial, potrivit comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel