Cancer: o genă „zombi”, descoperită la elefanți
Cercetătorii americani au identificat o genă, considerată de mult dispărută, care combate eficient celulele precanceroase, relatează Top Sante.
Organismele de talie mare însumează mai multe celule, ceea ce presupune un risc mai mare de dezvoltare a cancerului. Acest principiu poate fi observat între indivizi care aparțin aceleiași specii. Spre exemplu, rasele de câini mari prezintă un rată a cancerului mai ridicată decât a câinilor mici. Cu toate acestea, regula nu se aplică în cazul unora dintre cele mai mari mamifere: elefanții.
Un elefant nu are același risc de a dezvolta un cancer în raport cu un câine. Acest fenomen este cunoscut ca „paradoxul lui Peto”, iar cercetătorii de la Universitatea din Chicago susțin că au înțeles de ce se întâmplă.
Cancer: O genă revenită la viață pe parcursul evoluției
Într-un studiu publicat în revista Cell Reports, se afirmă că gena LIF a fost descoperită la elefanți. Această genă este prezentă la toate mamiferele în stare latentă și în general într-un singur exemplar, așa cum este la om. Excepție fac pahidermele, la care gena LIF se găsește în zeci de exemplare și într-o formă diferită, numită LIF6.
Această genă, de obicei „moartă” la alte specii, este reactivată la elefanți datorită proteinei p53. Trebuie știut că p53 este prezentă la toate mamiferele, inclusiv la oameni, și ajută la detectarea celulelor precanceroase al căror ADN este modificat, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unei tumori.
În forma sa activă, LIF6 începe să producă proteine care distrug celulele modificate identificate de proteina p53. O altă particularitate a elefanților, care a fost deja identificată într-un studiu anterior, se referă la faptul că posedă o altă genă în cantitate mare, numită TP53, care permite producerea proteinei p53 în doză mult mai mare decât media.
Astfel, organismul elefantului are capacitatea de a identifica și elimina celulele canceroase într-un mod mult mai eficient decât mamiferele de talie mică.
Aceste descoperiri reprezintă un pas important în dezvoltarea unor tratament anticancer care imită activitatea genei LIF6 care îi protejează pe elefanți de tumori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News