Cancer de prostată, cum se tratează. Dr. Beatrice Anghel: Procedură confortabilă pentru pacientul secolului XXI. Ne dorim să trăiască mult şi bine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto de Cottonbro de la pexels
Foto de Cottonbro de la pexels
Dr. Beatrice Anghel, de la spitalul Sanador, a explicat pentru DC NEWS şi DC MEDICAL cum se tratează cancerul de prostată prin intervenţii cât mai confortabile pentru pacient. 

"Dacă avem un cancer de prostată local avansat, s-a dovedit că dacă pacientul efectuează iradiere externă timp de 4 săptămâni, poate beneficia de o şedinţă de brahiterapie la nivelul prostatei şi al veziculelor seminale, depinde de invazia tumorală. Pacienţii trăiesc mult mai mult prin creşterea controlului local. Aceasta se realizează fix ca la tratamentul în care pacientul spune că e ok, nu vrea intervenţie chirurgicală, dacă are cancer incipient, dar vrea brahiterapie. Implantul este la fel, doar că avem de respectat alte constrângeri. 

Sanador

La monoterapie, al pacientului cu cancer de prostată local incipient, avem de efectuat două şedinţe, care seamănă. Şi avem de respectat constrângeri pentru rect, vezică şi intestine, dar şi pentru acoperirea prostatei. Dacă vorbim de bust, avem de luat în considerare la prostată ce am făcut la iradierea externă, ca să ştim să nu avem probleme cu organele înconjurătoare. Durează un pic mai mult, pentru că este de o anvergură mai mare, prostata putând fi de la mărimea unei nuci la mărimea unui măr sau a unei portocale. Avem nevoie de implantarea mai multor ace, pentru a acoperi uniform volumul prostatei. Trebuie să efectuăm analize, ecografii. Şi atunci implantul se face având aceste informaţii, introducem acele tuburi de plastic. Folosim CT-ul şi ecografia. Tuburile de plastic sunt ace, de fapt, dar lumea e destul de speriată să audă cuvântul ac. Sunt tuburi de plastic cu vârf ascuţit. Pot fi şi tuburi de oţel, dar la cele de plastic e mai uşor de mobilizat pacientul dacă trebuie mutat şi sunt mai puţine complicaţiile care ţin de înţeparea sau mutarea pacientului. E o procedură confortabilă pentru pacientul secolului XXI", a explicat dr. Beatrice Anghel la interviurile DC NEWS şi DC MEDICAL. 

"Trebuie să revină (n.r. pacientul)?", a întrebat Val Vâlcu. 

"Pentru monitorizare. Da, e foarte important ca pacientul să păstreze legătura cu echipa oncologică, medicul urolog implicat în decizia terapeutică, medicul oncolog şi medicul radioterapeut", a mai subliniat specialista. 

"Ne dorim ca pacientul să trăiască mult, bine, fără tratamente sistemice"

"Care sunt rezultatele tratamentului?", a continuat Val Vâlcu. 

"Marea majoritate a pacienţilor cu cancer de prostată vor un tratament eficient, care să se traducă prin lipsa administrării preparatelor hormonale, acele blocade androgenice. De ce? Pentru că acest cancer e depistat în a doua etapă a vieţii, 50+ ani, când găsim bărbatul activ, cu funcţie sexuală potrivită, cu complicaţii referitoare la intestine şi vezică minime, şi atunci ne dorim ca pacientul să trăiască mult, bine, şi fără administrarea acestor tratamente sistemice. Este foarte important să administrăm tratamente locale, care privează pacientul de aceste substanţe nedorite. Sunt eficiente, dar au efecte nedorite", a concluzionat dr. Anghel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel