Cancer de col uterin. Cauze ale apariției acestei boli
Deşi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecţia cu virusul HPV.
În funcţie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate dispărea într-un interval de unu, doi ani. Dacă te prezinți la medic din timp, virusul poate fi depistat la timp şi infecţiile pot fi tratate.
Infecţia cu HPV şi tulpinile cancerigene
Infecţia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este cea mai întâlnită dintre afecţiunile cu transmitere sexuală. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar şi atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului până nu ajung la un control ginecologic mai amănunțit sau la o colposcopie.
Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 şi 11 sunt cele mai des întâlnite la infecţiile genitale si doar două dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 şi 18.
Herpesul genital, un alt virus necruţător
Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infecţii genitale, care se manifestă prin vezicule în jurul sau pe organele genitale. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar şi în cazul în care leziunile nu sunt vizibile.
Herpesul este recidivant şi din păcate este incurabil la ora actuală. Există însă tratamente antivirale pentru a împiedica o posibilă epidemie. Singura soluţie disponibilă în prezent este vaccinarea anti-herpes, recomandată şi de Institutul Naţional de Alergologie şi Boli Infecţioase.
Citește și: 7 simptome ale cancerului pulmonar
Colposcopia şi prevenirea cancerului de col
Controalele periodice, screening-ul şi testul Babeş-Papanicolau sunt esenţiale în prevenirea cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV. În funcţie de rezultatele primelor analize, se poate recomanda colposcopia. Această examinare evidenţiază posibilele leziuni sau anomalii ale mucoasei uterine şi ajută la depistarea cancerului de col, printr-o analiză la microscop.
Vaccinarea împotriva HPV
Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News