Data actualizării:
Data publicării:

Cancer cerebral. Particule de aur utilizate în terapia împotriva bolii

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Particule minuscule de aur ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentului împotriva agresivului cancer cerebral, se afirmă într-un studiu publicat în revista Nanoscale.

Alegeri prezidentiale 2024

Oamenii de știință au conceput acoperirea unor sfere extrem de mici de aur cu un medicament pentru chimioterapie. Când micile particule de aur au fost introduse în celulele tumorale, replicarea acestora a fost stopată și numeroase celule bolnave au dispărut.

Cercetătorii speră că astfel pot furniza o modalitate de a ținti tipuri de cancer care sunt dificil de tratat, scrie BBC, citat de Agerpres.

Glioblastomul multiform este o formă comună de cancer cerebral care afectează mai mult de 4.000 de adulți din Marea Britanie.

Deși există tratamente, acestea au eficacitate limitată, cele mai multe persoane cu astfel de tumori murind în termen de cinci ani de la diagnosticare.

Cercetătorii au creat nanosfere, particule de patru milioane de ori mai mici decât secțiunea transversală a unui fir de păr uman, în miezul cărora au fost plasate bucăți extrem de mici de aur înconjurate de straturi de Cisplatin, un medicament utilizat în chimioterapie.

În studiile pe eșantioanele de pacienți cu cancer, sferele au părut că sporesc eficacitatea radioterapiei și chimioterapiei convenționale, îmbunătățind șansele ca toate celulele tumorale să fie ucise.

Oamenii de știință au testat nanosferele pe probe tumorale de creier extrase în timpul intervențiilor chirurgicale. Celulele canceroase au fost apoi supuse unei doze de radioterapie, conform tratamentului disponibil în prezent. Radioterapia a atacat nu numai celulele tumorale, ci a și excitat electronii înăuntrul acelui miez de aur, aceștia declanșând distrugerea materialului genetic (ADN) canceros.

Acest proces a condus, de asemenea, la eliberarea de obișnuita chimioterapie, permițând Cisplatinei să lucreze asupra tumorii acum slăbite.

Douăzeci de zile mai târziu, părea să nu mai fi rămas nicio celulă canceroase viabilă în probele tratate.

Profesorul Sir Mark Welland de la St. John College din Cambridge, care a lucrat la elaborarea acestei tehnici, a declarat că aceasta are un dublu efect devastator și, prin combinarea acestei strategii cu țintirea celulelor bolnave cu ajutorul substanțelor anticancerigene, se poate dezvolta, în viitor, o terapie pentru glioblastom și alte tipuri de cancer.

Dr. Colin Watts, neurochirurg implicat în studiu, citat de BBC este de părere că celulele canceroase trebuie să fie atacate în același timp cu mai mult de un singur tratament. "Acest lucru este important, deoarece unele forme de cancer sunt mai rezistente la un tip de tratament decât altele", a explicat sursa citată.

Cercetătorii susțin că acest studiu este promițător, dar vor mai fi necesare numeroase teste înainte de a-l putea considera parte a unui tratament standard împotriva acestei maladii.

Ei speră să înceapă studiile pe oameni în anul 2016 și lucrează la dezvoltarea unor experimente care implică și alte tipuri de tumori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel