Data publicării:

Canada va relua finanțatea UNRWA, la o lună de la suspendare

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik@ KWY
FOTO: Freepik@ KWY
Canada va relua finanțatea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Canada a anunțat reluarea finanțării agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), la mai bine de o lună după ce a suspendat-o, așa cum au procedat aproximativ 15 țări, transmite sâmbătă AFP, scrie Agerpres.

UNRWA a fost în centrul controverselor după ce Israelul a acuzat 12 dintre angajații săi, la sfârșitul lunii ianuarie, de implicare în atacul Hamas din 7 octombrie.

”Anunț reluarea finanțării UNRWA de către Canada”, a declarat ministrul Dezvoltării Internaționale Ahmed Hussen în timpul unui briefing de presă.

Această decizie a fost luată în special ”din cauza situației umanitare dezastruoase de pe teren”, a spus el, subliniind că țara sa este ”prima țară din G7 care a reluat finanțarea”.

ONU s-a separat de angajații acuzați

Aproximativ 15 țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Japonia, au suspendat finanțarea UNRWA la sfârșitul lunii ianuarie pentru un total de 450 de milioane de dolari, echivalentul a mai mult de jumătate din fondurile primite în 2023.

După aceste acuzații, ONU s-a separat imediat de angajații acuzați și a fost declanșată o anchetă internă. În același timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a încredințat unui grup independent misiunea de a evalua UNRWA și neutralitatea agenției.

”Am examinat raportul intermediar al anchetei asupra UNRWA și am fost liniștiți de conținutul acestuia”, a explicat ministrul canadian.

Acesta a anunțat, de asemenea, că Ottawa își unește forțele cu Iordania și Programul Alimentar Mondial (PAM) pentru a efectua livrări aeriene de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, unde populația, bombardată și asediată de Israel, este amenințată de foamete. 
Canada va furniza 300 de parașute pentru a livra alimente și bunuri esențiale, a mai informat Ahmed Hussen.

Șefa diplomației canadiene Melanie Joly are programată o deplasare timp de trei zile în Israel, la Ierusalim și în Cisiordania ocupată, începând de duminică.

Citește și: ”Peste 450 de teroriști”, între angajații UNRWA în Gaza, noile acuzații făcute de Israel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel