Canada intenționează să finanțeze noi reactoare la Centrala Nucleară de la Cernavodă
Guvernul Canadei intenționează să pună la dispoziție 3 milioane de dolari canadieni pentru finanțarea a două noi reactoare nucleare la Centrala de la Cernavodă.
Guvernul Canadei intenționează să pună la dispoziție 3 milioane de dolari canadieni pentru finanțarea noilor reactoare nucleare CANDU pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, a transmis Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei menționate, anunțul a fost făcut, marți, la Ottawa, de către Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei și resurselor naturale.
Astfel, România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unitățile 3 și 4).
Acestea vor aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securității energetice a României și a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea celor două unități nucleare va crea oportunități economice semnificative, atât pentru România, cât și pentru Canada.
”Construcția celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawați în banda sistemului energetic din România, cu potențial de export în țările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia.
Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecția pe cărbune și să-i permită să-și atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.
Proiectul este esențial pentru consolidarea securității energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia și va consolida potențialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din România și țărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră și la un preț corect”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Colaborare de peste 50 de ani între România și Canada, în domeniul nuclear
”Relațiile de colaborare dintre țările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când România a luat o decizie istorică și înțeleaptă de a fi singura țară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică și singura țară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU.
Așa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment. Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu.
Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă și pe termen lung între țările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unități care utilizează tehnologia CANDU și angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate națională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanțarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaștere a relației bilaterale excepționale și a importanței strategice a acestei investiții, susținută constant la toate nivelurile statului român”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
La rândul său, Jonathan Wilkinson, omologul canadian, a afirmat că țara sa, ”este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea și finanțarea Unităților 1 și 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României.
Proiectul pentru noile unități 3 și 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-și valorifica expertiza nucleară puternică și de a lucra cu aliații noștri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluții energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european”.
Canada și România fac pași activi pentru a-și decarboniza sistemele energetice și sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. Energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv.
Citește și: Semnal de alarmă. Biriș: Sectorul energetic va fi lovit sever de noul impozit pe cifra de afaceri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News