Canabisul în hrana pentru pui, alternativa naturală pentru reducerea utilizării antibioticelor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Aphiwat  chuangchoem/ Pexels
Fotografie de la Aphiwat chuangchoem/ Pexels
Metoda a fost introdusă de către un fermier din Thailanda. Oamenii de știință au observat .o reducere a cazurilor de bronșită aviară și carne de mai bună calitate.

Apă și furaje aromate cu frunze de canabis în meniul a o mie de găini

Acest meniu special a redus cazurile de bronșită aviară și a îmbunătățit calitatea și frăgezimea cărnii acestora. Se întâmplă în Thailanda, datorită ideii lui Ong-ard Panyachatiraksa, proprietarul unei ferme din Lampang, în nordul țării, o zonă autorizată să cultive canabis medicinal.

Rămânându-i multe frunze în exces, s-a gândit să le introducă în alimentația animalelor din fermă, în special găinilor, presupunând că astfel ar evita risipa și ar avea de câștigat.

Experimentul a fost monitorizat de oamenii de știință

În momentul în care acesta a început să introducă în alimentația puilor frumzele de cannabis, o echipă de cercetători Universitatea din Chiang au decis să monitorizeze experimentul, curioși să înțeleagă ce efecte ar putea avea marijuana asupra animalelor.

Potrivit relatarii din Agrifood, din ianuarie 2021, cercetătorii au început să studieze miile de pui prezenți în ferma ecologică Pethlanna din Ong-ard pentru a vedea cum influențează frunzele de cannabis asupra dezvoltării puilor.

Reducerea dependenței de antibiotice în creșterea păsărilor de curte

Datele colectate, dar nepublicate încă, sugerează că planta de canabis ar putea ajuta la reducerea dependenței de antibiotice în îngrijirea păsărilor de curte, potrivit Chompunut Lumsangkul, profesor asistent la departamentul de științe animale și acvatice de la Universitatea Chiang Mai, care a condus studiul.

Cercetarea s-a concentrat pe impactul canabisului asupra creșterii, asupra vulnerabilității la boli și asupra calității cărnii și a ouălor, verificând dacă acești derivați au conținut canabinoizi.

Administrarea cannabisului în furaje

În unele cazuri era a frunzele de cannabis erau fierte și mai apoi adăugate la furajele puilor. În acest caz puii au reactionat fără anomalii.

Cantitățile de tetrahidrocannabinol (THC), substanța psihoactivă a plantei care modifică starea la oameni, și de canabidiol (CBD) din frunze au variat între 0,2 și 0,4%.

”Încerc să găsesc pentru ei nivelul potrivit care să-i ajute să îmbunătățească imunitatea și performanța fără efecte negative”, a subliniat el.

Printre rezultatele pozitive constatate s-a numărat în primul rând o scădere a cazurilor de bronșită aviară la puii tratați cu canabis. 

În al doilea rând, calitatea cărnii lor a fost considerată a fi superioară, pe baza compoziției proteinelor, grăsimilor, umidității, precum și a frăgezimii.

De altfel, aceste motive l-au determinat pe proprietar să le vândă la dublu față de prețul obișnuit în restaurantul fermei.

Beneficiile medicinale și culinare ale canabisului sunt cunoscute de mult în Thailanda, unde frunzele plantei sunt folosite ca aditiv alimentar, de exemplu prin punerea lor în supă.

Tot din aceste motive, țara și-a relaxat legile în ultimii ani, mai întâi legalizând marijuana în scopuri medicale și apoi permițând companiilor să vândă produse infuzate cu cânepă și CBD.

Guvernul a eliminat recent plantele de canabis și cânepă de pe lista medicamentelor. Cu toate acestea, restricțiile rămân, deoarece cetățenii au fost avertizați să nu fumeze în public, în timp ce extractele care conțin mai mult de 0,2% tetrahidrocannabinol rămân ilegale.

În ceea ce privește efectele pozitive asupra găinilor, Chompunut susține că este posibil ca acei compuși bioactivi din canabis să fi stimulat sănătatea intestinală și imunitatea găinilor, dar vor fi necesare investigații suplimentare pentru a vedea dacă planta poate înlocui antibioticele din ferme.

 

Urmează un al doilea studiu 

Există un al doilea studiu planificat care va folosi extracte de canabis într-o concentrație mai mare pentru a analiza impactul asupra puilor. O utilizare sistematică a canabisului pentru a îmbunătăți sănătatea puilor ar coincide cu necesitatea, exprimată și în Uniunea Europeană, de a se îndrepta către culturi și metode de creștere mai curate, care necesită o utilizare mai redusă a antibioticelor. 

Utilizarea subproduselor din fabrică, care ar ajunge să fie aruncate, ar satisface și nevoia de a produce mai puține deșeuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel