Campionii României la rugby, blocați în Africa de Sud din cauza variantei Omicron. UPDATE: S-au făcut demersuri de repatriere a delegației
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook CSM Stiinta Baia Mare
Sursă foto: Facebook CSM Stiinta Baia Mare
Jucătorii echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, campioană a României, sunt blocați în Africa de Sud.

Campioana României la rugby, CSM Ştiinţa Baia Mare, este blocată în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a tulpinii Omicron a coronavirusului, a anunţat, sâmbătă, clubul pe pagina sa de Facebook.

Zimbrii, aflaţi de două săptămâni în Africa de Sud, la un puternic turneu de rugby 'Toyota Challenge Cup', la Bloemfontein, ar fi trebuit să se întoarcă în ţară în cursul acestei dimineţi pe ruta Johannesburg - Doha - Otopeni. Din cauza situaţiei pandemice grave apărute pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceştia în ţară a fost anulată. Deşi testaţi PCR negativ, toţi membrii delegaţiei băimărene au fost nevoiţi să se cazeze pentru încă cel puţin 24 de ore la hotelul din Bloemfontein.

Pentru deblocarea acestei situaţii critice, oficialii campioanei CSM Ştiinţa Baia Mare au făcut demersurile necesare de repatriere a delegaţiei sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, prim-ministrul României, respectiv autorităţile judeţene. În soluţionarea acestei probleme se implică şi consulul României de la Pretoria, Claudius Cobzaru. Până când autorităţile centrale vor găsi soluţii de repatriere a rugbyştilor băimăreni, moralul şi starea de sănătate a băieţilor noştri este una bună, precizează clubul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia călătorii care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.

CSM Ştiinţa Baia Mare a fost învinsă de Toyota Cheetahs, cu scorul de 54-5 (12-5), vineri, la Bloemfontein, în al doilea său meci-test din turneul pe care îl susţine în Africa de Sud.

Săptămâna trecută, în primul său meci-test din emisfera sudică, Ştiinţa Baia Mare a surclasat-o pe Free State XV cu 72-14. Finala Cupei României la rugby, programată pe 11 decembrie, la Bucureşti, între SCM Timişoara şi CSM Ştiinţa Baia Mare, este în pericol, având în vedere actuala situaţie, scrie Agerpres.

CSM Știința Baia Mare a câștigat titlul la Rugby

CSM Ştiinţa Baia Mare a câştigat titlul de campioană a României la rugby după ce a învins în finala ediţiei din acest an a SuperLigii echipa CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 11-3.

Pe Stadionul Naţional Arcul de Triumf din Capitală, într-o partidă desfăşurată în absenţa spectatorilor, băimărenii, deţinători ai trofeului, s-au impus după un joc pe care l-au dominat din punct de vedere tactic, fiind superiori la toate capitolele.

Scorul a fost deschis de Steaua, în minutul 10, după ce Ratu Taniela Maravunawasawasa a adus primele puncte pe tabela de marcaj dintr-o lovitură de pedeapsă, însă doar după patru minute băimărenii au marcat un eseu prin Helarius Kisting, netransformat.

Tot Kisting a mai fructificat până la pauză alte două lovituri de pedeapsă, în timp ce bucureştenii nu au reuşit să se mai apropie periculos de buturile adverse, după primele 40 de minute rezultatul fiind 11-3 pentru maramureşeni.

Partea a doua a confruntării a fost una atipică pentru sportul cu balonul oval, niciuna dintre echipe nereuşind să mai pună puncte pe tabela de marcaj.

Băimărenii au forţat înscrierea a încă unui eseu în prima parte a mitanului secund, însă defensiva stelistă a făcut faţă cu brio atacurilor succesive ale zimbrilor. În schimb, finalul de meci a aparţinut militarilor care în ultimele 5 minute s-au instalat în terenul advers supunând unui asediu continuu buturile maramureşenilor dar fără a reuşi să concretizeze în puncte.

Astfel, CSM Ştiinţa Baia Mare şi-a păstrat titlul de campioană naţională, în timp ce Steaua, care a încheiat pe primul loc sezonul regulat al competiţiei, a fost nevoită să se mulţumească doar cu medaliile de argint. De altfel, Baia Mare a fost echipa care a jucat toate finalele SuperLigii de când competiţia se dispută în acest format, câştigând patru dintre acestea.

Ultima dată când Ştiinţa Baia Mare şi Steaua şi-au disputat titlul naţional a fost în 2018, când zimbrii s-au impus cu 24-22.

CSM Ştiinţa Baia Mare ar putea face eventul dacă va câştiga şi Cupa României, urmând să întâlnească în finală pe CS SCM Timişoara.

Aşa cum se ştie, medaliile de bronz ale SuperLigii au revenit echipei CS Dinamo care sâmbătă a învins pe CS SCM Timişoara cu 16-11, în timp ce meciul pentru locurile 5-6 s-a încheiat cu victoria celor de la CS U Cluj, 36-25, în faţa celor de la ACS Tomitanii Constanţa, potrivit Agerpres.

Varianta Omicron a ajuns și în Marea Britanie. Au fost confirmate primele cazuri

Regatul Unit al Marii Britanii a confirmat primele două cazuri cu noua tulpină Omicron a SARS-CoV-2, ambele legate de călătoriile din Africa de Sud. Varianta a determinat mai multe țări să impună restricții, cum ar fi interdicții de călătorie în și dinspre mai multe țări din Africa de Sud, în timp ce altele au impus noi restricții.

Noile restricții vin după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că noua variantă COVID-19 este „îngrijorătoare”.

Varianta Omicron, despre care oamenii de știință spun că are un număr mare de mutații, a fost detectată pentru prima dată în Africa de Sud săptămâna trecută și s-a răspândit rapid prin provincia Gauteng, unde se află centrul economic Johannesburg și capitala Pretoria.

Până acum, noua variantă a fost detectată în cel puțin alte patru țări. Mutațiile variantei ar putea ajuta virusul să evite răspunsul imunitar al organismului și să-l facă mai transmisibil, potrivit oamenilor de știință.

Ar putea dura săptămâni pentru a afla dacă vaccinurile actuale sunt mai puțin eficiente împotriva acestuia, scrie AlJazeera.

CITEȘTE ȘI   -  Germania a anunțat primul caz suspect de varianta Omicron a coronavirusului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel