Campanie pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale: Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, desfăşoară în luna martie campania 'Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!', care aduce în atenţia publică problematica sănătăţii orale.

Campania are scopul de a încuraja formarea unor deprinderi sănătoase în ceea ce priveşte igiena dentară şi tratamentul precoce al potenţialelor probleme dentare. 'Ne alăturăm astfel iniţiativei Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, respectiv Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată în fiecare an pe data de 20 martie cu scopul de a aduce în atenţia opiniei publice şi a profesioniştilor problemele din domeniu şi de a promova intervenţii eficiente.

'Fii mândru de zâmbetul tău'

Sub sloganul 'Fii mândru de zâmbetul tău', anul 2023 este o oportunitate în plus de a încuraja oamenii, de toate vârstele, să ia cele mai bune decizii pentru îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii orale, aspect ce influenţează atât sănătatea organismului cât şi derularea activităţilor simple de zi cu zi precum discuţiile cu cei din jur, savurarea meselor, râsul alături de cei dragi', informează un comunicat de presă publicat pe site-ul INSP.

Potrivit specialiştilor, cariile dentare, asociate consumului de zahăr, unui stil de viaţă nesănătos (alimente şi băuturi îndulcite sau acide), dar şi unei igiene orale deficitare, pot fi prevenite în mare măsură prin intervenţii individuale simple.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare netratate ale dinţilor primari (dinţii de lapte) şi 796 de milioane de persoane sunt afectate de boli parodontale.

Specialiştii recomandă spălarea de două ori pe zi timp de două minute

'Menţinerea sănătăţii orale este esenţială la toate vârstele, însă obiceiurile sănătoase se deprind la vârsta copilăriei, de aceea introducerea spălatului pe dinţi, de la apariţia primului dinte, în programul zilnic al copilului precum şi îngrijirea cavităţii bucale a bebeluşului sunt esenţiale', susţine sursa citată.

Specialiştii recomandă spălarea de două ori pe zi timp de două minute, folosirea unei paste de dinţi cu fluor şi o periuţă cu peri moi, schimbarea periuţei de dinţi cel puţin o dată la trei luni, perierea tuturor părţilor dinţilor, menţinerea unei diete echilibrate, cu un conţinut scăzut de zahăr, deplasarea la medicul stomatolog pentru controlul de rutină o dată la 6 luni, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel