Campania de vaccinare anti-Covid a dus la creșterea cererii unui alt ser. Ana Măiță, veste bună
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto Facebook Ana Maita
Foto Facebook Ana Maita
Președintele Asociației Mame pentru Mame, Ana Măiță, a vorbit în exclusivitate pentru DCNews, în cadrul evenimentului 'HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc', despre propunerea de reformare a programului de vaccinare anti-HPV în România.

Invitată la evenimentul 'HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc', de la DCNewsTV, Ana Măiță a vorbit și despre propunerea de reformare a programului de vaccinare anti-HPV în România.

Privind acest subiect, ea a spus, înainte de toate, că 'lucrurile s-au schimbat și asta este, de fapt, vestea bună pe care mă bucur că pot să o dau în cadrul evenimentului.'

'Vedem, chiar în ultimii ani, poate și pe fondul campaniei de vaccinare anti-Covid, că părinții, într-un număr mai mare decât acum cinci ani, cer acest vaccin (n.red. anti-HPV) pentru copiii lor, fete și băieți.', a subliniat Ana Măiță la DCNewsTV.

'Dacă într-adevăr acum 10 ani societatea noastră era ambivalentă în legătură cu acest vaccin și duceam muncă de convingere cu părinții pentru a-i convinge să-și vaccineze copiii împotriva unui virus care poate să dea un cancer teribil, mutilant și chiar cu potențial fatal, astăzi pot să vă spun că peste 40.000 de părinți din toată țară, de fete și băieți, au cerut acest vaccin.', a subliniat ea. 

Asociația Mame pentru Mame, propunere de reformare a programului de vaccinare anti-HPV

În acestă primăvară, Asociația Mame pentru Mame a făcut o propunere de reformare a programului de vaccinare anti-HPV în România, 'tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestui nou spirit extraordinar de pozitiv pe care îl vedem în rândul părinților.', după cum a susținut Ana Măiță.

'Avem nevoie de o reformă a programului de vaccinare anti-HPV chiar acum. Nu mai putem pierde șansa de a ne proteja copiii împotriva unui cancer mutilant și cu potențial fatal, dar pe care putem să-l prevenim prin vaccinare, la timpul potrivit. Este un vaccin cu eficiență la orice vârstă, dar o maximă eficiență există dacă îl facem la vârsta adolescenței.', a precizat Ana Măiță. 

Cele două puncte-cheie ale propunerii de reformare

Ministerul Sănătății a răspuns pozitiv solicitării, la finalul lunii mai, când Asociația Mame pentru Mame a organizat 'o masă rotundă pe această temă'.

'Practic, în momentul acesta, noi așteptăm ca Ministerul Sănătății și autoritățile publice din România să onoreze promisiunile făcute atunci.', a adăugat președintele Asociației Mame pentru Mame.  

1. Prima promisiune: de a extinde vârsta la care este compensat vaccinul la fete - până la 18 ani -, dar și de a include băieții în programul național de vaccinare. 

'În momentul de față, vârsta la care un părinte poate să solicite vaccinarea compensată este între 11 și 14 ani. Dacă părinții fac această cerere la medicul de familie în intervalul menționat, ea va primi vaccinul ideal până la împlinirea vârstei de 15 ani, dar și după, dacă Ministerul Sănătății nu a reușit să securizeze și să trimită dozele de vaccin la timp.', a explicat Ana Măiță.

2. A doua promisiune: Reformarea procedurii prin care părinții și medicii de familie pot să solicite vaccinul anti-HPV, respectiv o platformă online.

'Acum, procesul este unul greoi, o nesfârșită birocrație, cu hârtii, cu documente... Asociația noastră a propus lansarea unei platforme online, a cărei arhitectură există deja, pentru ca direct părinții să facă solicitarea online, pe baza CNP-ului copilului și al codului de parafă corespunzător medicului de familie. 

Astfel, Ministerul Sănătății poate avea o imagine directă, transparentă, imediată, asupra solicitărilor venite de la părinți, ca să-și poată face planurile de achiziție și distribuție a dozelor de vaccin.', a conchis Ana Măiță la DCNewsTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel