Camerele video nu vor fi montate în secţiile de votare
Data publicării:
Autor: Bobei Raluca
WhatsApp
camere
camere

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este imposibilă introducerea camerelor video în secţiile de votare, aşa cum au cerut liderii PDL, deoarece ar fi fost nevoie de un amendament adus la Legea referendumului, amendament care ar fi trebuit depus în timp util la Parlament, scrie Agerpres.

Mai mult, ministrul a precizat că pentru introducerea camerelor web în secţiile de votare ar fi trebuit să existe şi nişte informaticieni în cadrul comisiilor pentru a putea supraveghea sistemul şi pentru a se asigura de funcţionalitatea acestuia.

"Dacă în urmă cu nu ştiu cât timp, în Parlament, colegii noştri de la PDL ar fi depus un amendament la lege, încât în lege, în textul legii, să se fi introdus necesitatea, obligativitatea, ca în fiecare secţie de vot să existe video camere, puteam să luăm în considerare acest lucru. Însă, din ceea ce eu ştiu, sper că nu mă înşel foarte tare, nu există vreo ţară din Uniunea Europeană unde să se filmeze în secţia de votare dat fiind faptul că acela este un proces pe care omul îl derulează, despre secretul votului vorbim şi despre posibilitatea lui de a alege în condiţii de maximă confidenţialitate. Dacă colegii noştri îşi închipuie că de azi până duminică ştim cumpăra 20.000 de camere web ca să facem treaba aceasta, ştiu şi ei exact că este imposibil, adică nu se poate acest lucru. De asemenea, în lege ar fi trebuit introdusă nevoia ca un informatician să intre în comisia secţiei, să fie cineva acolo. Poate că la mine în sat, nu am în secţie un informatician că sunt foşti membrii CAP, membrii secţiei de votare.(...) Deci este o chestiune de propagandă, lipsită de realism", a declarat Ioan Rus.

Ministrul delegat pentru Administraţiei, Victor Paul Dobre, a spus că aceste camere video s-au folosit la prezidenţialele din 2009, doar în secţiile speciale, secţii care nu mai există în cazul referendumului din 29 iulie.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel