Calitatea somnului este mai importantă decât durata lui - Studiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Calitatea somnului este mai importantă decât durata lui / Foto: Pixabay
Calitatea somnului este mai importantă decât durata lui / Foto: Pixabay
Calitatea somnului este mai importantă pentru calitatea vieții decât durata somnului, arată un nou studiu.

Calitatea somnului joacă un rol mai mare în influențarea calității vieții (QoL) decât durata sau momentul somnului, spun oamenii de știință din Cehia. Studiul lor este printre primele care au observat impactul schimbărilor în calitatea somnului pe termen lung.

Este, de asemenea, primul studiu care testează modul în care jet lag-ul social, o nepotrivire a ritmurilor interne de somn și a cerințelor mediului, poate afecta calitatea vieții, scrie Medical News Today.

Autorii principali, Michaela Kudrnáčová, de la Facultatea de Științe Sociale a Universității Charles, și Aleš Kudrnáč, de la Institutul de Sociologie, Academia Cehă de Științe au concluzionat:

"În timp ce când dormim și cât timp dormim este important, persoanele care au un somn de mai bună calitate au și o calitate mai bună a vieții, indiferent de timpul și durata somnului. În plus, urmărind 4.523 oameni timp de trei ani, am descoperit că cei al căror somn s-a îmbunătățit au avut și o calitate îmbunătățită a vieții".

Studiile anterioare au arătat că întreruperile de somn și somnul cu calitate scăzută pot scădea calitatea vieții.

Definirea calității vieții


Cercetătorii de la Universitatea Charles definesc calitatea vieții (QoL) ca "o interacțiune între percepția unei stări interne, cum ar fi experiența fericirii sau sentimentul de sănătate sau satisfacție, și evenimentele externe din mediul înconjurător, care pot include familia și cariera"

Ei și-au bazat analiza pe parametrii de bunăstare, satisfacție, fericire și sens în viață.

Ce este jet lag-ul social

Jet lag-ul social este un termen care descrie diferența dintre timpul biologic, determinat de ritmurile circadiene interne, și timpii sociali, determinați în primul rând de mediul extern. Utilizarea din ce în ce mai mare a luminii artificiale și a muncii de noapte este în mare parte responsabilă pentru această "dezaliniere circadiană" generalizată.

Având în vedere că ceasul circadian reglează o serie de procese fiziologice, experții în sănătate au legat jet lag-ul social de rezultate negative asupra sănătății. Acestea includ: somn slab, hipertensiune arterială, performanță cognitivă afectată, afecțiuni de sănătate mintală și tulburări metabolice.

Date despre calitatea somnului, durata, ora potrivită


Echipa de la Universitatea Charles a consultat date din Studiul grupului de gospodării din Cehia (CHPS), concentrându-se pe informațiile colectate pe parcursul a trei ani. Sondajul a intervievat toți membrii gospodăriilor incluse în eșantion. În fiecare "val" de colectare a datelor, aceiași membri ai acelorași gospodării au fost rugați să contribuie la sondaj.

Adulții cehi au trimis un total de 5.132 de chestionare autoadministrate despre tiparele de somn, sănătate și muncă în 2018. Răspunsurile au totalizat 2.046 în 2019 și 2.161 de chestionare în 2020. Scăderea eșantionului între 2018 și 2019 s-a datorat unei cerințe de prelevare de sânge.

Experții au studiat efectul somnului asupra variabilelor QoL dependente descrise mai devreme. De exemplu, ei au măsurat satisfacția în legătură cu viața în funcție de răspunsurile la întrebarea "Considerând toate lucrurile, cât de mulțumit ești de viața ta în ansamblu?". Ei au măsurat fericirea percepută cu răspunsuri la întrebarea "Luând toate lucrurile împreună, cât de fericit ai spune că ești?".

În plus, studiul a măsurat durata somnului, calitatea percepută a somnului și jet lag-ul social. Durata somnului a fost calculată în funcție de răspunsurile raportate privind orele de somn și de trezire în zilele lucrătoare și zilele libere. Calitatea percepută a somnului s-a bazat pe răspunsurile la întrebarea "Cum ați evalua calitatea somnului?". Cercetătorii au calculat jet lag-ul social "ca diferență între timpul de somn mediu în zilele libere și zilele lucrătoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel