Călin Popescu Tăriceanu: Actuala stare de urgență instituie o discriminare inacceptabilă, umilitoare pentru persoanele de peste 65 ani
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a susținut, joi în Parlament, motivele pentru care nu va vota prelungirea stării de urgență decisă de către președintele Klaus Iohannis.
"Stimati parlamentari,
Pentru ca am respect pentru timpul dvs nu as vrea sa reiau argumentele pe care le-a prezentat deja dl Victor Ponta, care a anuntat de asemenea ca partidul domniei sale, parlamentarii, nu vor vota prelungirea actualei stari de urgenta.
As vrea sa adaug doua elemente care mi se par importante.
Primul este acela ca actuala stare de urgenta instituie o discriminare inacceptabila si as spune mai mult de atat, umilitoare, degradanta, pentru persoanele cu varsta de peste 65 ani, care sunt considerate practic persoane imature, incapabile sa-si asigure propriile masuri de protectie medicala, sanitara, in fata epidemiei de coronavirus. Si acest lucru cred ca este unic in toata Europa. Sigur ca grija pentru cei in varsta este una fireasca, dar ea nu trebuie sa se manifeste in acest fel.
In al doilea rand, observam ca Parlamentul Romaniei, prin prezenta hotarare, sanctioneaza demersurile Guvernului de a suspenda in mod discretionar drepturile si libertatile cetatenesti, garantate de Constitutie si de conventiile si tratatele la care Romania este parte. Si foarte bine face (Parlamentul) ca pune, as spune, punctul pe „i" in aceasta privinta.
Dupa cum se stie, pe 17 martie anul acesta, reprezentantul permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei a solicitat, in numele Guvernului, activarea articolului 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, procedura care permite luarea de masuri derogatorii de la obligatiile prevazute in Conventie.
Avand in vedere ca Guvernul nu a indicat ce drepturi anume urmeaza a fi afectate, se intelege ca solicitarea priveste ansamblul drepturilor si libertatilor cetatenesti. Si, dupa cum stiti, niciun alt Guvern parte a Conventiei nu a facut vreodata o asemenea solicitare in care sa nu fie precizate drepturile al caror exercitiu urmeaza sa-l suspende. Caracterul abuziv al acestei solicitari este intarit si de faptul ca aceasta a fost inaintata la o zi dupa emiterea decretului prezidential din 16 martie privind instituirea starii de urgenta si cu doua zile inainte ca Parlamentul sa aprobe prin vot, pe 19 martie, decretul in cauza si intrarea in vigoare a starii de urgenta. Cred ca este de prisos sa adaug ca niciun alt Guvern al Romaniei nu a initiat in ultimii 30 de ani un astfel de demers care sa desconsidere in asemenea masura rolul Parlamentului. De ce? Pentru ca, in drept, Parlamentul Romaniei este deopotriva si unica autoritate legislativa a tarii si organul reprezentativ suprem al natiunii. Este institutia prin care se exprima, in indiviziunea sa, suveranitatea tuturor cetatenilor, indiferent daca acestia au participat sau nu la alegeri. Nici Presedintele Romaniei si nici Guvernul, nu pot exercita atributii legislative fara delegarea sau incuviintarea Parlamentului si nici nu pot actiona in forurile internationale in numele Romaniei fara aprobarea prealabila a Parlamentului. Asadar, Parlamentul nu poate ramane indiferent la derapajele acestea autoritare, iliberale si anti-europene ale actualei puteri executive.
Dupa cum stiti, facem parte dintr-un grup deloc onorant de tari care au facut un demers similar. Alte 3 tari numai, membre ale Conventiei Europene. Asadar, nu asistam doar la o asumare abuziva de competente si atributii prin care Presedintele si Guvernul inteleg sa ocoleasca Parlamentul si inteleg sa functioneze in afara controlului parlamentar prevazut de art. 111 al Constitutiei. Ne aflam, de fapt, in fata unei incercari deliberate si explicite de suspendare de catre Guvern a exercitiului drepturilor si libertatilor cetatenesti si a democratiei parlamentare.
Parlamentarii ALDE solicita Guvernului sa retraga neintarziat solicitarea adresata Consiliului Europei de activare a art. 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Prin urmare, parlamentarii ALDE vor vota contra prelungirii starii de urgenta, pentru ca acest decret nu raspunde nici asteptarilor si nici necesitatilor reale ale oamenilor, ale economiei, fie ca vorbim de plan medical, sanitar, fie ca vorbim de cel social sau economic.
Urez tuturor romanilor, in final, Sarbatori Fericite de Pasti!", a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News