Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră. Pe data de 27 ianuarie se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră. În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se aminteşte că acesta a acuzat-o pe împărateasa Eudoxia că şi-a însuşit via văduvei Calitropia, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, ca după un timp, să fie rechemat în scaunul patriarhal. A treia şi cea din urmă dată a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos şi apoi la Pitius, unde a murit în anul 407. A fost îngropat în Comane.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră. În anul 434, unul dintre ucenicii săi, numit Proclu (434-447), ajungând Patriarh de Constantinopol, a cerut voie împăratului bizantin Teodosie, să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur. Abia în anul 438 creştinii au reuşit să aducă trupul Sfântului Ioan Gură de Aur în capitala Imperiului Bizantin.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare 27 ianuarie - Cruce neagră. Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost duse mai întâi în Biserica Sfântului Apostol Toma, numită "a lui Amantie", iar după aceea la Biserica Sfântă Irina. A doua zi, dis de dimineaţă, Sfintele sale Moaşte au fost duse în Biserica Sfinţii Apostoli. Potrivit Tradiţiei, în momentul în care au fost aşezate în această din urmă biserica, din gura Sfântului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."

Rugăciunea făcătoare de minuni către Fecioara Maria

"Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare spre tine îmi îndrept gândul, inima şi toate simţurile şi te rog cu lacrimi:

Până când, Măicuţă a milostivirii va fi această durere necontenită pe pământ?

Până când, vrăjmaşii nevăzuţi ai neamului omenesc vor da lovituri atât de puternice bieţilor oameni?

Până când, vor pângări şi vor necinsti trupurile, sufletele şi vieţile lor? Înşelându-i ca să nu cunoască adevărul, să nu îndeplinească poruncile divine şi să nu dea slavă şi cinste pururi măritului Dumnezeu  Cel în Treime închinat:Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt?

Ridică-te Stăpână Atotbună şi zdrobeşte pe vrăjmaşii noştri şi ai Fiului tău iubit Isus Hristos îngrozindu-i cu nebiruita-ţi sfinţenie îndreptându-ne pe cărările mântuirii, ca să dăm mereu mărire lui Dumnezue. Roagă-te Fecioară pentru Sfânta Biserică, pentru propavăduirea Evangheliei pe întreg pământul, pentru poporul acesta, conducătorii lui, rudele mele, pentru văduve, pentru orfani, bogaţi, săraci, necăjiţi, bolnavi, pentru cei prigoniţi, pentru credinţă, pentru salvarea celor care au rătăcit la secte, pentru cei răposaţi. Ajută-ne să ne pocăim toţi oamenii de păcatele noastre, să iubim Biserica, să ne spovedim adesea, să renunţăm la păcate, vicii şi necredinţă. Ajută-ne să nu fim insensibili la chemarea divină a blândului tău Fiu care a venit să sufere chinuri barbare pentru bietele iţe rănite atât de mult de vrăjmaş.

Roagă-te Măicuţă Sfântă şi pentru aceste nevoi ale mele (rosteşti necazurile pe care le ai, dorinţele pe care să ţi le împlinească Maica Domnului)

Slava Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh în vecii vecilor. Amin".

Rosteşte această rugăciune de cinci ori pe zi, timp de zece zile consecutive. Zece exemplare din această rugăciune vor fi depuse zilnic într-o biserică sau date la creştinii prezenţi din biserică.

La sfârşitul zilelor, dai o pâine, o lumânare şi pomelinicul familiei la altarul unei biserici. Dai de pomană la un sărac din biserică: o sticlă de ulei,1 kg de făină,1 kg fructe şi ce te mai lasă inima şi spui: “În cinstea Maicii Domnului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel