Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 octombrie - Cruce neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Tarna 66)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (Tarna 66)
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 octombrie - Cruce neagră. Pe data de 5 octombrie este prăznuită Sfânta Haritina.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 octombrie - Cruce neagră. Sfânta Haritina a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). Rămasă orfană de mică, ea a fost crescută de creştinul Claudiu. Dometie, dregătorul împărătesc, auzind că Haritina este creştină, a chemat-o la judecată:

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 5 octombrie - Cruce neagră. Pentru credinţa în Hristos a fost tunsă şi i s-au pus cărbuni aprinşi pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la liman. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul. În tim ce se ruga, sufletul ei a ieşit din trup şi s-a înălţat la Ceruri.

Citește și:

Părintele Constantin Necula: Rugăciunea este cea mai grea faptă bună

"RUGĂCIUNEA ÎNSEAMNĂ SĂ STAI DE VORBĂ CU DUMNEZEU...

Se spune că într-o zi, îngerii de la botez, păzitori ai oamenilor, s-au prezentat înaintea lui Dumnezeu și s-au plâns că nu știu ce să mai facă, fiindcă oamenii s-au făcut deosebit de nepăsători și răi, au timp pentru toate relele, numai pentru rugăciune nu. Domnul Dumnezeu i-a întrebat:

- Voi ce părere aveți, ce ar trebui să fac pentru ei?

Îngerii au spus:

- Doamne, mărește-le ziua cu o oră și noi le vom spune că este darul Tău numai pentru ca ei să se roage. Bine a zis Domnul și ziua s-a făcut de 25 de ore, dar oamenii tot nu s-au rugat. Atunci îngerii s-au prezentat din nou în fața Stăpânului, supărați pentru nepăsarea oamenilor:

- Doamne, oamenii tot nu se roagă!

Domnul i-a întrebat iarăși:

- Ce credeți că ar trebui să le mai fac?

- Doamne, fă-le ziua numai de 20 de ore! Își vor da seama cât de scurtă este viața și cât de repede vine judecata Ta și așa se vor ruga.

Domnul a aprobat cererea și viața a devenit mai scurtă. Dar nici acum oameni nu își făceau timp să se roage. Îngerii au fost din nou în fața Creatorului și s-au plâns că oamenii sunt tot răi.
Ce-i de făcut? i-a întrebat Domnul.

Îngerii nu au mai avut nimic de adaugat și Dumnezeu le-a spus:

- Rugăciunea nu este o problemă de timp, ci de iubire. Cine mă iubește găsește timp suficient în cele 24 de ore ca să se roage.

Și a lăsat timpul ca mai înainte.

Rugăciunea este cea mai grea faptă bună.
Creștinii practicanți fac multe fapte bune: ajută pe aproapele, citesc cărți sfinte, se ostenesc într-un într-un fel sau altul, dar când e vorba de rugăciune...De ce oare? Pentru că rugăciune înseamnă să stai de vorbă cu Dumnezeu, iar vrăjmașului nu-i convine. Pentru aceasta sunt piedici de tot felul, și înainte de rugăciune, și în timpul rugăciunii.

"Rugați-vă neîncetat!", a scris părintele Necula pe Facebook.

Părintele Constantin Necula: Putin a murit cu mult înainte să moară. Bipolarism duhovnicesc extrem de grav

"Duhovniceşte vorbind, simt că ceva nu e în regulă, că e un bipolarism duhovnicesc extrem de grav. Adică o neatenţie să crezi că ce spui tu este în acord cu Evanghelia, înseamnă fie să nu citeşti corect Evanghelia, fie să o citeşti cu un om care te îndrumă să o citeşti prost. E motivul pentru care, de exemplu, Biserica Ortodoxă insistă ca lectura Bibliei să se facă cu ajutorul unui duhovnic, într-o comunitate de rugăciune şi nu cum te taie capul. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel