Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 21 decembrie 2021 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!", astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 21 decembrie 2021. Pe data de 21 decembrie, este prăznuită Sfânta Iuliana.

Sfânta Iuliana a trăit la sfârşitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Era fiica unor părinţi bogaţi, care au logodit-o cu Eleusie, un senator păgân. Iuliana a refuzat să se căsătorească cu Eleusie, motivând că nu este creştin. Din această cauză, tatăl fetei o va da în mâinile lui Eleusie, spre a fi judecată şi pedepsită, scrie crestinortodox.ro.

Pentru că a refuzat să se închine idolilor păgâni, Iuliana a fost spânzurata de păr, i s-au ars părţi ale trupului cu fiare înroşite şi a fost aruncată într-un cuptor încins, din care a ieşit nevătămată. Văzând cele întâmplate, 500 de bărbaţi şi 130 de femei au lepădat credinţa păgână. Din porunca lui Eleusie toţi au fost ucişi, împreună cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Din relatarea vieţii Sfintei Iuliana, aflăm că într-o noapte, pe când sfânta stătea la rugăciune, i s-a arătat diavolul în chip de înger de lumină şi i-a spus ce chinuri avea să sufere în continuare. Ispititorul o învăţa să aducă jertfe idolilor, ca să scape cu viaţa. Dar Iuliana, înţelegând primejdia, s-a rugat fierbinte către Dumnezeu ca să-i descopere cine era acela care i se arătase. Prin puterea Domnului, diavolul a mărturisit singur cine este, iar sfânta cu putere minunată l-a legat şi l-a pedepsit până în dimineaţa în care a fost din nou scoasă la chinuri.

Sfânta Iuliana este considerată protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la naşteri şi în timpul diverselor boli. În icoane este zugrăvită şi în chipul unei persoane care reuşeşte să prindă în lanţuri un diavol înaripat, dar şi cum suportă diverse torturi luptându-se cu diavolii.

Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca

"Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haina, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel