Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 iulie 2024 - Cruce neagră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 iulie 2024 - Cruce neagră. Pe data de 13 iulie, este prăznuit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Pe 13 iulie, se comemorează toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. Această sărbătoare datează din secolul al IX-lea. Sfântul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret pentru a-i aduce vestea tainică a întrupării Domnului, conform crestinortodox.ro.

El a adus vestea zămislirii Maicii Domnului către Ioachim și Ana. A vestit în templul Sfântului Zaharia că soția sa va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost primul care a rostit numele lui Iisus.

El a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. A vestit păstorilor nașterea lui Hristos. Sfântul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taina întrupării. El l-a liniștit pe Iosif când acesta voia să o lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul și apoi să se întoarcă în Nazaret.

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil

"O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură.

Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"

Sursa: doxologia.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel