Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020 - Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 12 noiembrie. 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020 - Cruce neagră. Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, într-o familie de ţărani liberi, înrudit cu strămoşii poetului George Coşbuc. Se pare că încă din tinereţe a făcut parte dintr-un regiment care era aşezat undeva lângă Viena şi, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat şi s-a întors acasă, scrie crestinortodox.ro. S-a refugiat în Munţii Ţibleşului, în Maramureş şi în Tara Chioarului. A fost închis câţiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriţei. 

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020 - Cruce neagră. În anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei şi Someșului Mare. El a cerut ca prin înfiinţarea regimentului de graniţă, romanii să nu fie siliţi să-şi lepede credinţă.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020 - Cruce neagră. Atanasie şi-a dat seama că nu s-a ţinut seama de dorinţa romanilor şi a început să se opună pe faţă procesului de militarizare. Soldaţii care urmau să depună jurământ de credinţă faţă de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos, în semn de protest şi nesupunere. La scurt timp după aceea, s-au făcut cercetări pentru că vinovaţii să fie pedepsiţi.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 12 noiembrie 2020 - Cruce neagră. La 12 noiembrie 1763, pe acelaşi platou din Salva a avut loc execuţia celor găsiţi vinovaţi de revoltă din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată, "pentru că i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc..." - după cum se arată în sentinţa de condamnare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel