Calculatorul tău ar putea funcționa de 2 ori mai repede. Ce au descoperit oamenii de știință
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
O nouă descoperire ar putea dubla viteza calculatoarelor existente.

Imaginează-ți laptopul funcționând de două ori mai repede fără nicio actualizare hardware. Aceasta este promisiunea unor noi cercetări care ar putea schimba modul în care funcționează dispozitivele de astăzi, potrivit Science Alert.

Echipa din spatele cercetării, de la Universitatea din California, Riverside (UCR), spune că lucrarea are un potențial imens, nu doar pentru creșterea performanței hardware, ci și pentru creșterea eficienței și reducerea semnificativă a consumului de energie.

Denumit multithreading simultan și eterogen (SHMT), procesul inovator profită de faptul că telefoanele moderne, computerele și alte gadget-uri se bazează de obicei pe mai mult de un procesor.

„Nu trebuie să adăugați procesoare noi pentru că le aveți deja”, spune inginerul de calculatoare Hung-Wei Tseng, de la UCR.

În timp ce termenul de procesor este încă folosit pentru a descrie creierul dispozitivelor hardware moderne, există de obicei o combinație de mai multe procesoare care lucrează împreună: unul pentru grafică numit unitate de procesare grafică (GPU), precum și unul pentru învățarea automată numit unitate de procesare Tensor (TPU), plus unitatea centrală de procesare pentru gestionarea calculelor generale.

Folosirea mai multor procesoare specializate are cu siguranță beneficiile sale, deoarece acestea pot fi proiectate pentru sarcini specifice. Executarea codului pentru a rula un program de foaie de calcul nu se face în același mod ca și executarea codului pentru un bot de text AI generativ.

Dezavantajul este că pot apărea blocaje pe măsură ce datele sunt amestecate între diferite unități, afectând viteza și eficiența cu care sarcinile pot fi îndeplinite. Prin rularea mai multor sub-sarcini simultan în paralel, pe mai multe procesoare, cercetătorii speră să recâștige timpul și energia pierdute.

Configurația de testare a inclus un procesor ARM Cortex-A57, un GPU Nvidia și un TPU Google Edge. Folosind multithreading simultan și eterogen, execuția codului eșantion a fost de 1,95 ori mai rapidă, în timp ce consumul de energie a fost redus cu 51%.

„Modelele de programare înrădăcinate se concentrează pe utilizarea doar a celor mai eficiente unități de procesare pentru fiecare regiune de cod, sub-utilizarea puterii de procesare în cadrul computerelor eterogene”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Este încă foarte devreme pentru a se trage concluzii cu privire la această tehnologie: sistemul propus este un test că ideea are potențial, mai degrabă decât ceva care poate fi pus în aplicare imediat pe smartphone-urile și ceasurile noastre inteligente.

Cercetătorii recunosc, de asemenea, că există provocări semnificative de depășit în ceea ce privește tăierea sarcinilor de calcul pentru a fi gestionate de diferite tipuri de procesoare și apoi combinarea întregului la loc fără nicio încetinire.

„Hardware-ul nu trebuie să facă față asigurării calității”, scriu cercetătorii.

„În contrast, SHMT trebuie să asigure calitatea din cauza potențialei nepotriviri de precizie a arhitecturilor subiacente”.

Cercetarea a fost prezentată la cel de-al 56-lea Simpozion internațional anual IEEE/ACM privind microarhitectura din Toronto, Canada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel