Călătorie fantastică în jurul unui asteroid: Cum arată Vesta de aproape
Cercetătorii de la Centrul Aerospaţial German au realizat cu ajutorul imaginilor luate de sonda Dawn de la NASA un film virtual ce simulează un zbor la mică distanţă în jurul asteroidului Vesta.
Videoclipul începe cu o secvenţă în care se văd două văi care traversează o zonă de cratere. Apoi, nava spaţială virtuală explorează Craterul Marcia de pe Vesta, unde se pot observa numeroase detalii, scrie rtv.net.
În ultimele imagini, sonda se depărtează pentru a putea cuprinde muntele Aricia Tholus de pe asteroid, explică site-ul apod.nasa.gov.
În prezent, sonda Dawn se îndepărtează de asteroidul Vesta, după ce a fost suficient de aproape pentru a obţine cele mai detaliate imagini de suprafaţă şi cele mai bune măsurători gravitaţionale.
Aflat la peste 188 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, Vesta este al doilea asteroid ca mărime din centura asteroizilor, o zonă între Marte şi Jupiter în care se află sute de mii de roci spaţiale care orbitează în jurul Sorelui.
Vesta, descoperit în 1807, este o bucată stâncoasă cu o formă neregulată şi un diametru mediu de 520 de kilometri, lipsită de apă şi cu un nucleu alcătuit din fier.
Sonda Dawn este programată să-şi ia zborul spre Ceres, un alt asteroid mare, pe orbita căruia se va plasa în februarie 2015, după ce va parcurge o distanţă totală de 5,1 miliarde de kilometri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News