Câinii pot mirosi CRIZELE EPILEPTICE înainte de a se produce (VIDEO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un dresor și-a antrenat câinii să poată mirosi crizele epileptice. 

Neil Powell a lucrat în locuri de dezastru din întreaga lume împreună cu câinii săi snifferi, de când s-a antrenat ca manipulant de câini de căutare și salvare la mijlocul anilor 1970, relatează BBC. Câinii săi au găsit mulți oameni dispăruți și au recuperat cadavre la cutremurele majore din Algeria și Pakistan și din dezastrul aerian Lockerbie din 1988.

Câinii au putut fi antrenați pentru a mirosi convulsiile

Neil Powell, în vârstă de 75 de ani, din Newcastle, Down, și-a îndreptat acum atenția asupra unei alte utilizări cu potențial de salvare a mirosului puternic posedat de câinii de companie. El a primit un doctorat după ce cercetările pe care le-a condus la Universitatea Queen's din Belfast au arătat că câinii pot prezice crize epileptice și avertiza proprietarii.

Câinii din studiu au reacționat la un miros asociat convulsiilor, încercând să atragă atenția stăpânilor lor.

Karen Browne, din Galway, care a luat parte la studiu, a declarat că dovezile științifice conform cărora câinele ei îi avertizează 15 minute despre o criză iminentă este un mare confort.

„Sunt extrem de recunoscătoare că am un câine care poate face ceva atât de extraordinar”, a spus ea.

Medicul Vasi Rădulescu - explicații în cazul unei crize de epilepsie

1. Păstrați-vă calmul. Criza poate fi severă, cu spasme ample, cu expectorații, cu căzătură puternică. Respirați adânc și interveniți prompt.

2. Dacă observați că persoana tinde să cadă, prindeți-o și lăsați-o ușor pe jos, să nu se lovească. O poziție laterală poate fi deosebit de utilă, pentru a nu aspira conținut din stomac, în caz de vărsătură.

3. Persoana în criză trebuie lăsată într-o poziție lejeră. Nu blocați spasmele cu brațele, ci lăsați criza să se desfășoare natural.

4. Asigurați-vă că persoana nu are ceva strâns pe gât sau torace și poate respira bine.

5. Nu-i introduceți nimic în gură! Cu atât mai puțin degetele. Limba nu și-o poate înghiți nimeni. În schimb, o contracție puternică a mandibulei poate cauza o mușcătură severă.

6. Uitați-vă la un ceas și vedeți câte minute ține criza. La peste 5, sunați imediat la 112. Veți suna și dacă există sufocare, cianoză (tendință de albăstrire a țesuturilor periferice) sau dacă persoana s-a lovit și sângerează.

7. În cazuri izolate, o criză severă poate genera stop cardiorespirator. Veți verifica respirația, eventual și pulsul la carotide, iar în caz de lipsă a acestor elemente veți începe imediat masajul cardiac extern și altcineva va anunța serviciul 112.

8. De cele mai multe ori, persoana își revine spontan. Stați aproape, calmați-o, oferiți-i apă, asigurați-vă că respiră bine.

9. Dacă persoana sau anturajul nu știe nimic de diagnosticul de epilepsie, recomandați prezentarea la un spital de neurologie, fără întârziere.

10. Crizele pot fi variate. La cele minore, doar cu absențe, fiți aproape și rămâneți vigilenți”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel